Počela javna rasprava o Prostornom planu TK 2005-2025.

Nakon usvajanja Nacrta izmjena i dopuna Prostornog plana za područje TK 2005-2025. godine, danas je u Gradačcu održana javna rasprava o ovom planskom dokumentu. Isto će u narednih 60 dana biti učinjeno i u preopstalih 11 općina i Gradu Tuzla. Iz nadležnog ministarstva napominju kako je izuzetno važno da se građani i prije svih privrednici uključe u javnu raspravu, kako bi u konačnici imali što kvalitetniji dokument koji će omogućiti razvoj najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH.
Prostorni plan za područje Tuzlanskog kantona za period 2005-2025. godine je osnovni i obavezni strateški planski dokument za područje kantona, koji je, skupa sa Odlukom o njegovom provođenju donesen prije duže od deset godina. S obzirom na promjene nastale u međuvremenu, ali i zahtjeve lokalnih zajednica i privrede, bilo ga je nužno uskladiti sa pravim stanjem na terenu. Poseban akcenat je stavljen na privredne zone, jer su upravo zahtjevi privrednika i lokalnih zajednica proširenje privrednih zona, navodi direktorica avoda za prostorno planiranje i urbanizam TK, Dragica Tešić.
Period od 60 dana za javnu raspravu u Tuzlanskom kantonu već je počeo. Vrlo je značajno da se sami građani uključe u taj proces. Na web stranici Vlade TK, kao i u općinama su im dostupne izmjene i dopune Prostornog plana. Predlagač očekuje sugestije i prijedloge, koje je moguće dostaviti putem općinskih službi ili elektronskom poštom. Sve će biti pregledano i ukoliko bude moguće, ugrađeno u konačni dokument izmijenjenog Prostornog plana za područje Tuzlanskog kantona za period 2005-2025. godine.

 

Pročitajte...