Počela nastava za učenike viših razreda u školama Tuzlanskog kantona

Nastava je danas počela i za učenike viših razreda osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu. Nakon prošlosedmičnog obilaska osnovaca, kantonalna ministrica za obrazovanje i nauku danas je posjetila dvije srednje škole, kako bi razgovarala s učenicima i njihovim porfesorima o uslovima u kojima se odvija nastava. Higijensko-epidemiološke mjere se poštuju, ali nisu riješeni problemi vezano za prevoz učenika do škola.

novinar Azra Mešić

Tuzlanska Ekonomsko-trgovinska škola je prošle sedmice dočekala 70 novih učenika prvog razreda, a danas je svoje školovanje nastavio i ostalih 230.

– Učenici su podijeljeni u više grupa. Ne dešava se da u jednoj učionici ima više od deset učenika. Prostori su određeni gdje sjede. Ne izlaze iz učionica za vrijeme malih odmora. Užinu nose od kuće, kaže Edis Hodžić, direktor Ekonomsko-trgovinske škole u Tuzli

Dežurna profesorica Mara Grbić pazi na red.

– Sudeći prema ovome dosad pridržavaju se svi mjera. Kad uđemo u učionice drže odstojanje i maske. Čini mi se da će sve ići kako treba, kaže ona.

Nije se teško pridržavati mjera u školi, kažu učenici na pitanje ministrice. Bakir Hukić, učenik trećeg razreda Gimnazije “ismet Mujezinović” skreće pažnju na put do škole i nazad. On iz Slavinovića u školu putuje autobusom.

– Tu se teško prdržavaju mjere jer bukvalno pun je autobus. Nema nikakvog razmaka. Mislim da bi se to trebalo popravit, pojašnjava.

I ovo pitanje bit će na dnevnom redu zajedno s pitanjem eventualnog smanjenja cijena đačkih autobuskih karti, jer učenici viših razreda u školu ne idu svake sedmice, nego svake druge.

– Već smo razgovarali s prevoznicima s područja TK. Opet ćemo kad sjednemo razgovarati sa njima, da pokušamo da riješimo probleme koji muče kako roditelje, tako i zaposlenike naših škola, kaže ministrica Fahreta Brašnjić.

Među uposlenicima su i oni koji rade u više od jedne škole. S razdvajanjem odjeljenja na grupe ,najteže je bilo organizovati njihov rad, kažu u školama.

– Mi smo nastojali za profesore koji predaju u više škola da prilagodimo raspored, tako da ne bude problema prilikom uklapanja. Zasad nemamo problem. Prilagodili smo i dežurstva, kaže za RTVTK Amela Zaimović, direktorica tuzlanske Gimnazije “Ismet Mujezinović”.

Uz više dežurnih nastavnika i poštivanje mjera, u školama ne bi trebalo biti problema s virusom, uvjerena je i ministrica Brašnjić. Za sve eventualne slučajeve povišene temperature ili drugih simptoma, sugerirala je intenzivniji kontakt razrednika s rodiiteljima, ali isključivo putem telefona i drugih posrednih načina komunikacije.

Pročitajte...