Počeli 11. Dani bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu

– Uz film “Never leave me” redateljice Aide Begić, u sklopu manifestacije bit će prikazan i dokumentarni film “U potrazi za domom” redatelja Harija Šečića i predstavljena knjiga “Hadžibeg” autora Kemala Čopre

ZAGREB (AA) – Projekcijom filma “Never leave me” redateljice Aide Begić u kinu Europa svečano su otvoreni 11. Dani bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu u sklopu kojih će tijekom tri dana biti uprizoreni filmovi, održan koncert i predstavljena knjiga, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ), ove godine po prvi put u suradnji s Hrvatskim kulturnim društvom (HKD) Napredak, Srpskim demokratskim forumom (SDF) i udrugom Kreativna de Kultura organizira jedanaestu manifestaciju “Dani bosanskohercegovačke kulture u Zagrebu” koja će se održati od 25. do 27. studenoga.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji se na otvorenju u kinu Europa pojavio u svojstvu izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske, istaknuo je kako su nacionalne manjine, koje, rekao je, radije naziva nacionalnim zajednicama, bogatstvo svakoga naroda i države.

“Jedinu želju koju imam i Sarajevu i Mostaru i Tuzli i Banjaluci i Zenici, da ne nabrajam, je da žive isto tako multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost u otvorenoj i sigurnoj Bosni i Hercegovini kao u Zagrebu i u Hrvatskoj”, poručio je Bandić prenijevši okupljenima pozdrave Kolinde Grabar Kitarović.

Veleposlanica BiH u Hrvatskoj Renata Paškalj ocijenila je kako zajedničkim radom građani BiH svoju zemlju mogu dovesti među najprosperitetnije europske države, u Europsku uniju.

“Čestitam svim organizatorima i domaćinima na ovoj hvale vrijednoj manifestaciji koja će na poseban način približiti kulturne, povijesne i sve druge vrijednosti i bogatstva moje domovine Bosne i Hercegovine”, kazala je Paškalj.

Predsjednik VBNMGZ-a Harun Omerbašić poručio je kako je Dan državnosti BiH odličan povod za prikazivanje dijela umjetničkih ostvarenja s prostora ove države.

“Danas smo se ovdje okupili iz dva razloga. Prvi je Dan državnosti države Bosne i Hercegovine, a drugi je da odamo počast njenim građanima koji su obilježili i proslavili njenu bogatu kulturu. Ta kultura je spona koja veže njene različitosti i osigurava već višestoljetno postojanje. Ta kultura garant je i njene budućnosti“, kazao je predsjednik VBNMGZ-a Harun Omerbašić.

Slavica Mijić Lukač, dopredsjednica zagrebačkog kulturnog centra HKD-a Napredak u Zagrebu, poručila je kako kultura pripada svima, kako obogaćuje okolinu te se tek kao takva ima pravo nazivati kulturom.

“Kulturni proizvod, da ga tako nazovem, bez obzira iz kojeg naroda dolazio, ne bi smio vrijeđati druge”, rekla je Mijić Lukač upozorivši na važnost dijaloga između kultura te na potrebu razvoja tolerancije.

“Ovo nije samo smotra kulture, nego je to veliki doprinos u zbližavanju zavađenih na ovim prostorima, u zbližavanju politika, naroda, gradova i država”, kazao je predsjednik SDF-a Ljubo Manojlović.

Voditelj večerašnjeg programa bio je glumac Tarik Filipović.

U programu manifestacije koja se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba tradicionalno se prikazuju igrani, dokumentarni i animirani filmovi nastali u produkciji ili koprodukciji bosanskohercegovačke kinematografije ali i ostvarenja iz scenske, likovne i glazbene umjetnosti.

U utorak će se u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održati koncert na kojem će nastupiti Hanka Paldum, Halid Bešlić, Bulbuli i dr.

Film “Never leave me” redateljice Aide Begić, bh. kandidat za Oscara sniman u Turskoj, tematizira izbjeglištvo koje je nekad bilo, a sad je iznova aktualno na ovim prostorima.

U sklopu manifestacije bit će prikazan i dokumentarni film “U potrazi za domom” redatelja Harija Šečića i predstavljena knjiga “Hadžibeg” autora Kemala Čopre.

Dani bosanskohercegovačke kulture, koji se održavaju povodom značajnog praznika za državu BiH, do prije tri godine nosili su naziv “Dani bh. filma” na kojima su prikazivana ponajbolja filmska ostvarenja bh. kinematografije uz gostovanje redatelja.

Ulaz na sva događanja je besplatan.

Pročitajte...