VIDEO: Počeli 38. Susreti pozorišta/kazališta BiH u Brčkom

Sinoć su u Brčkom počeli 38. Susreti pozorišta/kazališta Bosne i Hercegovine. Festival koji se ove godine održava pod motom „Redateljsko maštanje boljeg svijeta“ donosi osam predstava iz BiH, Srbije i Hrvatske. Proglašenje pobjednika je u petak, 26. novembra nakon koncerta Radeta Šerbedžije koji će biti održan u čast pobjednika. Sve predstave biće odigrane u Domu kulture sa početkom u 19.30 časova, a prethodiće im prateći dio programa sa fotodokumentarnim izložbama o teatru, promocijama monografija, kao i dječijim predstavama.
Ovogodišnjim 38.Susretima pozorišta/kazališta Brčko distrikt ovaj festival obilježit će i dvije decenije od svog obnavljanja. Susrete, čiji je ovogodišnji moto “Rediteljsko maštanje boljeg svijeta”, pred prepunom salom Doma kulture otvorio je gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić i uz dobrodošlicu akterima i sugrađanima, objavio odluku Vlade distrikta da u skorije vrijeme formira pozorište što je proporaćeno burnim aplauzom. Tradicionalnu manifestaciju koja visoko kotira na južnoslovenskim kulturnim prostorima, otvorilo je prve od osam takmičarskih večeri ovogodišnje selekcije, Hrvatsko narodno kazalište iz Splita. U režiji Anastasije Jankovske a po tekstu Elvisa Bošnjaka, izvelo je predstavu „Usidrene“. Ova drama je treći dio dalmatinske trilogije Elvisa Bošnjaka za koju je autor 2017. godine dobio nagradu „Marin Držić“, a predstavlja „otvoren prozor“ u surovost života na dalmatinskim ostrvima gdje, duboko – na dnu mora, ostaju usidrene sudbine i samoća ljudi, posebno žena, o čemu se malo zna, a još manje piše i govori. Predstava „Usidrene“ je koprodukcija HNK Split, HNK Zadar i Dramskog kazališta Gavela iz Zagreba. Imala je do sada premijeru u Splitu i Zadru, a budući da je pozorište Gavela stradalo u potresu Zagrebačka premijera očekuje se naredne godine. U Brčkom je priča o kompleksnosti ljudskih odnosa ispričana na reduciranoj scenografiji.
Direktor festivala Jakov Amidžić je iskazao stav da pred sobom po kvaliteti imamo do sad najbolji Festival kazališta u Brčkom, te dodao da je i ove godine planiran zavidan prateći program posvećen velikanima teatra u regionu, promocijama monografija i foto-dokumentarnih izložbi o teatru i njegovim zaslužnim radnicima. Tako je predstavi “Usidrene” prethodila pozorišno-dokumentarana izložba “Slikom kroz dvije decenije obnovljenih susreta pozorišta”, autora Srđana Vukadinovića.Pored ove u Umjetničkoj galeriji grada Brčko otvoreno je još 14 manjih izložbenih postavki posvećenih glumačkim i rediteljskim velikanima iz regiona.
Večeras će u okviru druge takmičarske večeri, nastupiti beogradski Atelje 212 sa predstavom “64” koju je režirao Aleksa Stojanović po tekstu Tena Štivčića.

Pročitajte...