Počeo 6. Tuzla film festival

Projekcijom filma “Žaba”, redatelja Elmira Jukića sinoć je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli počeo šesti Tuzla film festival, festival južnoslovenskog filma.

Šesto izdanje TFF-a u pet dana okupit će blizu 150 gostiju uz prikazivanje 95 filmskih ostvarenja raspoređenih u pet kategorija – kratki igrani, dokumentarni, animirani, dugi igrani film te kratki igrani film u okviru programa Future generation short films koji se bazira na ostvarenjima evropskih i svjetskih reditelja dobi do 35 godina. Pored filmova, festival će obilovati i drugim aktivnostima kao što su radionice sa profesionalcima iz oblasti filmske industrije.

Nakon svečanog otvaranja TFF-a u BKC Tuzla, publika je imala priliku pogledati film “ŽABA” reditelja Elmira Jukića. Igrani film „Žaba“ nastao prema istoimenoj kultnoj predstavi koja je u proteklih 10 godina od kada je postavljena na scenu i nakon 250 izvođenja jedna od najgledanijih predstava Kamernog teatra 55, ali i šire o čemu svjedoče i brojne nagrade, sniman je u decembru prošle godine. Film u kojem su glavne uloge ostvarili Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan i  Moamer Kasumović premijeru je imao na Sarajevo Film festivalu.

 

Pozitivne reakcije na film koji tek započinje svoj festivalski život nisu izostale ni u Tuzli. Velike ovacije nakon projekcije, ispratile su sa scene producenta filma Ademira Kenovića i tri glavna glumca od kojih su dvojica rođeni Tuzlaci. Osim ekipe filma „Žaba“ crvenim tepihom TFF-a prošetala su i mnoga velika imena bh. ali i inostrane kinematografije.

Zatvranje TFF –a predviđeno je za nedjelju, a laureatima će biti dodijeljene “Vile TFF“. Tradicionalno Vila TFF-a će biti dodijeljena u svim kategorijama, a uz to prvi put će biti dodijeljena za poseban doprinos filmskom stvaralaštvu u BiH.

 

 

Pročitajte...