Sutra će u galeriji BKC-a u 18 sati i svečano biti otvoreno 9. BUM BiH

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla organizator je i producent kulturne manifestacije Bijenale ”Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine”. Riječ je o jedinstvenoj i uistinu prepoznatljivoj manifestaciji koja više od decenije njeguje i promovira umjetnost minijature kao specifičnog likovnog izraza u BiH, a i šire.

Sutra će u galeriji BKC-a u 18 sati i svečano biti otvoreno 9. BUM BiH. Izložba obuhvata 455 radova od 140 umjetnika.

Izložbu minijatura svi zainteresovani moći će pogledati do 20. novembra. Za potrebe 9. Bijenala ”Umjetnost minijature BiH”, kao i svake godine bit će štampan katalog sa po jednim radom svakog umjetnika iz samo jedne kategorije koji je prošao selekciju.

Novina ovogodišnjeg Bijenala umjetnost minijature je i radionica minijatura koja će 4.novembra okupiti učenike 6 srednjih škola iz Tuzle. Pod rukovodstvom magistra Marija Pejića učenici tri tuzlanske gimnazije „Meša Selimović“, „Ismet Mujezinović“ i KŠC „Sveti Franjo“, te Građevinsko-geodetske škole, Srednje Međunarodne škole i Behram-begove medrese imat će priliku da se upoznaju sa umjetnošću minijature, pogledaju postavljenu izložbu te da se i sami izraze na malom formatu. Umjetnici se i ove godine takmiče u četiri kategorije slikarstvo, grafika, crtež i skulptura za četiri ravnopravne nagrade, posebno priznanje „Grand prix Bijenala“ i posebno priznanje žirija “Aleksandar Aco Adamović”. Svim nagrađenim autorima Bosanski kulturni centar će organizovati samostalnu izložbu u toku 2018. godine.

Pročitajte...