Počeo s radom COVID pozivni centar za građane Kantona Sarajevo

Covid pozivni centar, koji će oboljelim od koronavirusa omogućiti direktan kontakt s ljekarima, počeo je s radom danas u sklopu Doma zdravlja Centar u Sarajevu.

Otvorenju objekta prisustvovao je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, koji je naglasio da su osobe zaražene koronavirusom na ovaj način dobile mogućnost da odmah dobiju uputstva ljekara.

On je apelovao na građane da ne zovu ovaj centar ukoliko nisu pozitivni na koronavirus.

– Otvorit ćemo poseban centar za hronične pacijente koji su u vremenu pandemije zapostavljeni. Ovom prilikom želim apelovati na KCUS da počne pregledati hronične pacijente, jer u toj ustanovi su smanjeni pregledi i vrše se samo hitni operativni zahvati. Opća bolnica je otvorila sve ambulante, ali ona nema dovoljno kapaciteta – rekao je Vranić.

Direktorica JU Dom zdravlja KS Amela Kečo je navela da će se linije u ovom call centru za građane Ilijaša, Vogošće i Hadžića uspostaviti od ponedjeljka.

Koordinator projekta Ademir Spahić je naglasio da je odobreno 500 testiranja u privatnim laboratorijama, što će omogućiti neprekidan lanac testiranja na području Kantona Sarajevo.

Građani zaraženi koronavirusom mogu dobiti uputstva pozivom na broj “Covid call centra” 081/920-333.