Počeo upis u srednje škole u TK

Počeo je prvi upisni rok u srednje škole na području Tuzlanskog kantona. Trajat će do kraja radne sedmice. Drugi upisni rok je od 15. do 22. juna. Kriteriji za upis su jednaki kao i prethodnih godina, osim u dijelu vrednovanja rezultata eksterne mature koja ove godine nije održana. U skladu s prijemom dokumenata prvog upisnog dana, vidljivo je da raste interes učenika za deficitarna zanimanja, za koja će Vlada Tuzlanskog kantona i ove godine obezbijeditipodsticajne učeničke stipendije.

novinar Azra Mešić

Među 32 škole u Tuzlanskom kantonu koje danas upisuju novu generaciju učenika, živinički maturant Elda rBedić odabrao je Mješovitu srednju školu u svom gradu.

– Završio sam Drugu osnovnu školu u Živinicama. Opredijelio sam se da upišem srednju školu u ovome gradu. Zanimanje zavarivač, prije svega što je jako tražen posao. I jako mi se sviđa. Poslije toga planiram da idem u inostranstvo da radim i tako, kaže Eldar za TK dnevnik.

S njegovom prijavom u ovoj školi već imaju skoro dovoljno kandidata za formiraju odjeljenje zavarivača.

– Već u 11 sati mi smo imali 135 učenika koji su podnijeli zahtjev za upis u prve razrede škole koje mi upisujemo kad je u pitanu 2020/2021. godina. Mi upisujemo učenike u 8 tehničkih i 7 stručnih škola. Ukupno upisujemo 375 učenika, pojašnjava Osman Havušić, direktor MSŠ Živinice.

Ove godine Mješovita srednja škola Živinice, koja je prošle godine prema ocjeni Pedagoškog zavoda bila najbolja u Tuzlanskom kantonu u kategoriji srednjih stručnih škola upisat će 15 odjeljenja.

– Pored tih 15 odjeljenja mi imamo 3 odjeljenja koja je Vlada proglasila kao deficitarna zanimanja, dodaje direktor.

Osim zavarivača, stolara i tapetara koje među ostalima obrazuje ova škola oni koji se na području Tuzlanskog kantona opredijele školovati za zidare, fasadere izolatere, krojače, konobare, kuhare, zatim plinske i vodoinstalatere, autoelektričare, stolare i rukovaoce rudarske mehanizacije imaju pravo na stipendije koje su prošle školske godine iznosile 95 KM za svaki mjesec.

– Imajuću u vidu da smo bili u kontaktu sa Privrednom komorom TK i ispoštovali smo njihove prijedloge i prijedloge Službe za zapošljavanje TK koja su usvojena na prethodnoj sjednici Vlade TK, zaista su zanimanja koja su tražena na tržištu rada. Mi smo kao Vlada željeli u tome da pomognemo i mi stipendiramo takvu djecu, kaže Fahreta Brašnjić, ministrica za obrazovanje i nauku TK.

U srednje škole u Tuzlanskom kantonu ove godine moći će se upisati nešto više od pet i po hiljada učenika. Prvi upisni rok završava s krajem ove radne sedmice, a preliminarni rezultati bit će dostupni već od ponedjeljka.

Pročitajte...