Počeo upis u srednje škole u TK

Počeo je upis u srednje škole na području Tuzlanskog kantona. Za 5.962 mjesta u srednjim školama konkuriše oko četiri hiljade maturanata osnovnih škola iz svih 13 općina, ali i značajan broj onih koji su osnovne škole završili izvan Tuzlanskog kantona. Prema konkursu koji je objavljen u dnevnim novinama jutros, upis traje do 13. juna.

novinar Azra Mešić

Među učenicima koji su svoje dokumente predali danas na upis u tuzlansku Medicinsku školu je maturantica Denisa Dedić, jedna od najaktivnijih članica sekcije prve pomoći u živiničkoj Osnovnoj školi ”Dubrave”.

– Za ovu školu sam se zainteresovala jer hoću da budem doktor, da pomažem ljudima. Bila sam na mnogim takmičenjima u osnovnoj školi, ali najviše me privukla prva pomoć, kaže Denisa za RTVTK.

Jedna od najatraktivnijih srednjih škola u tuzlanskom kantonu, Medicinska škola u Tuzli ove godine će upisat 225 učenika.

– Srednja medicinska škola u Tuzli je ove godine rasterećena tokom upisa, budući da postoje i druga odjeljenja, u drugim školama, tako da mi već drugu godinu zaredom osjetimo to rasterećenje. I prošle godine smo upisali isti broj, kaže Mirnes Avdić, direktor Srednje medicinske škole u Tuzli.

Od nove školske godine u tuzlanskoj medicinskoj školi obrazovat će i stomatološke medicinske tehničare. A odjeljenja medicinskih škola su pokrenule Mješovite srednje škole u Banovićima, Čeliću, Gračanici, Gradačcu, Kalesiji, Lukavcu i u Živinicama. Jedna od tuzlanskih gimnazija pokrenula je medicinski smijer. Među tehničkim školama ove godine veliki je interes za zanimanja građevinske i mašinske struke. U Mašinskoj školi u Tuzli, kaže njen direktor Emir Teskeredžić, najviše je aplikacija za zanimanje zavarivača i operatera CNC mašina.

– To su zanimanja koja su uvedena prije 10-ak godina, a tek sad je interes za njih na vrhuncu s rastom industrijske proizvodnje. Veća je potražnja za ovim zanimanjima i zvanjima, kaže Teskeredžić.

Prvi upisni rok trajat će do srijede, 13. juna. Drugi rok počinje u utorak 19. juna. Učenicima su na raspolaganju ukupno 5.962 mjesta u 7 tipova gimnazija, te 40 stručnih zvanja, 39 zanimanja, 4 umjetnička, 2 vjerska zvanja i 2 pomoćna zanimanja za učenike s teškoćama u razvoju.