Počeo upis u srednje škole: Za deficitarna zanimanja osigurane stipendije

Prvi upisni rok u srednje škole na području Tuzlanskog kantona trajat će do 11. juna. Drugi počinje od 14. i traje do 18. za gimnazije, odnosno do 20. juna za tehničke škole. Srednja muzička škola za upis je odredila 18. i 21. juni. Za Behram-begovu medresu će datum odrediti Rijaset Islamske zajednice u BiH. Treći upisni rok je od 25. augusta. Obrazovne vlasti pozivaju učenike da odaberu zanimanja atraktivna na tržištu rada.

– Svakodnevno nam se javljaju poslodavci u potrazi za radnicima. Šta je najtraženije? Na prvom mjestu bi istakla vozače. Vozači su ne samo u BiH, nego i šire i najbrže se zapošljavaju. A onda i građevinski radnici. Od građevinskih radnika zavarivači su najtraženiji i zidari i tesari, te stari zanati. Onda konobari i kuhari, kaže za RTVTK Amela Makul, stručna saradnica za informisanje u Službi za zapošljavanje TK.

Saobraćajna škola u Tuzli ove će godine upisati osam odjeljenja, od čega tri zanatska i jedno odjeljenje za vozače motornih vozila.

– Prilikom plana upisa vodili smo se podacima koji i vi imate, od Službe za zapošljavanje gdje smo dobili podatak da je jedno od najtraženijih zanimanja vozač motornh vozila. Danas je prvi dan upisa i ja već imam informacije da je to odjeljenje popunjeno, kaže Jasenko Smajić, direktor Saobraćajne škole u Tuzli.

Veliko je interesovanje kaže direktor tuzlanske Saobraćajne škole i za zanimanja tehničar drumskog saobraćaja, mehatroničar i novoformirano usmjerenje za tehničare poštanskog telekomunikacijskog saobraćaja. Prijemnog ispita nema. Kriterij za upis je uspjeh učenika u osnovnoj školi i to vrijedi za većinu škola na području Tuzlanskog kantona gdje ima mjesta za 6.041 učenika.

– U tom planu upisa mi imamo sasvim dovoljno mjesta. Čak 1800 mjesta ima više prema planu upisa predviđenih nego što imamo učenika 9. razreda. Iz tog razloga očekujem da će svi učenici moći biti upisani u prvi razred srednje škole i da će moći da upišu željeno zanimanje i stručno zvanje, pojašnjava Fikret Vrtagić, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi TK.

Ministarstvo za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona će na osnovu podataka kantonalne Službe za zapošljavanje i Privredne komore TK formirati listu deficitarnih zanimanja na osnovu koje će raspisati konkurs za stipendiranje učenika.

– Da nam dostave svoje prijedloge za deficitarna zanimanja, mi ćemo to dati na prijedlog Vladi TK. Onda ćemo objeviti u septembru javni poziv za učenike da mogu aplicirati za stupendiju kao i prošle godine, dodaje Vrtagić.

Prošle školske godine stipendije su dobili učenici koji su se odlučili školovati za neko od 10 deficitarnih zanimanja među kojima su škole za rudare, zidare, tesare, kuhare, obućare i krojače.

Pročitajte...