Počinje normalizacija javnog prijevoza u Tuzlanskom kantonu

Nakon ukidanja stanja prirodne nesreće u FBiH,  javni prijevoz u Tuzlanskom kantonu polako se vraća u stanje kakav je bio prije pandemije koronavirusa.  GIPS Tuzla krenuo je sa probnim redovima vožnje koji će trajati mjesec dana nakon čega će Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja napraviti konačan red vožnje u skladu sa epidemiološkom situacijom. Svi putnici i dalje će tokom vožnje morati nositi maske, kao i pridržavati se mjera socijalne distance. Taxi prijevoznici povećali su cijenu vožnje za pola konvertibilne marke, a ublažavanjem epidemioloških mjera mogu voziti više putnika u vozilu.

Autor: Dino Dropić

Vlada Federacije BiH stavila je van snage stanje prirodne nesreće. Ublažene su i određene mjere koje su uzrokovane pandemijom koronavirusa. Dozvoljen je i prijevoz više od jednog putnika u taksijima, kao i saobraćanje gradskog i prigradskog linijskog prijevoza.

“Oni su krenuli sa jednim probnim redovima vožnje da vidimo koliki je interes našeg stanovnika da krenu da seprevoze javnim prijevozom. Dobili smo instrukciju iz Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacije da u narednih mjesec dana pustimo taj prijevoz na taj način gdje će svi javni prijevoznici da vide isplativost pojedinih polazaka kod pojedinih linija i kada se sve na kraju mjeseca sabere predložit će jedan prijedlog reda vožnje svako po na osob, a mi ćemo naravno kao ministarstvo sklopit u jedan zajednički red vožnje”, istakao je Edin Buševac ministar trgovine, turizma i saobraćaja.

Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla za vrijeme pandemije koronavirusa saobraćao je po izmijenjenom redu vožnje. Sve povoljnija epidemiološka slika u Tuzlanskom kantonu doprinijela je  postepenoj normalizaciji reda vožnje, ali svi putnici i dalje moraju poštovati preporuke i mjere prilikom prijevoza u autobusima.

 “Od 30. maja linije saobraćaju po nešto normalnijem redu vožnje. Iako je još uvijek rano govoriti o vraćanju reda vožnje u prvobitno stanje kako je bilo prije pandemije, u GIPS-u se zaista  svakodnevno analizira situacija i radi na tome da se što prije vrati na staro, a analizom i potrebama naših putnika uskladit će se i postepeno regulisati linije gradskog i prigradskog saobraćaja Tuzla.  Kada su u pitanju mjere opreza u gradskom saobraćaju potrebno je da se putnici i dalje pridržavaju navedenih mjera prije svega radi vlastite sigurnosti i da postupaju prema propisanim pravilima nošenjem maski i poštovanjem socijalne distance”, rekla je Agadir Al Safar Kadrić portparol GIPS-a Tuzla.

 Taxi prijevoznici zadovoljni su što nakon više od  dva mjeseca mogu voziti više putnika u vozilu. Neim Husić predsjednik Udruženja “Tuzla taxi” ističe kako  se obim posla povećava, ali da su zbog pandemije morali povisiti cijenu vožnje za pola konvertibilne marke.

“ Ima nekog pomaka. Nije to sad kao što je bilo.Počeli su ljudi da se kreću, da idu u tržne centre.Broj poziva na našoj centrali se isto tako povećava iz dana u dan. Pomoć hoće već oslabljenom budžetu taxi prijevoznika pomoć hoće da se malo poboljša posao, sad vidjet ćemo kako će biti dalje. Cijena se malo promijenila od ove kružne vožnje sa marke i po na dvije i najvjerovatnije da će tako i ostati”, kazao je Neim Husić predsjednik Udruženja ” Tuzla taxi”.

Pandemija koronavirusa ostavila je traga na javne prijevoznike. Postepena normalizacija javnog prijevoza pomoći će im da prebrode određene probleme uzrokovane pojavom virusa COVID-19.

Pročitajte...