Podignuta optužnica protiv Cvijana Tomanića za zločine na području Zvornika

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Cvijana Tomanića, rođenog 10.04.1966. godine u Zvorniku za zločin protiv čovječnosti na području Zvornika.

Optuženi se tereti da je, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika, u svojstvu pripadnika VRS, postupao protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Tomanić se tereti da je pucanjem iz pištolja ubio civila albanske nacionalnosti te naredio preostalim civilima, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, da ukopaju njegovo tijelo.

On se također tereti i za odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se gubi svaki trag, nakon čega su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani iz masovne grobnice Crni Vrh kraj Zvornika.

Tomanić se tereti da je počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 28 svjedoka od čega su za šest svjedoka predviđene mjere zaštite, kao i prilaganjem više od 200 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Pročitajte...