Salkić: Bošnjaci nisu problem, već oni u RS-u koji žele da nam uskrate prava

Bošnjaci neće prihvatiti nikakve promjene Ustava, koje će značiti destrukciju ionako minimalnih prava koja imamo u bh. entitetu RS – upozorio je danas potpredsjednik tog entiteta Ramiz Salkić.

Podsjeća da se ovih dana ponovo otvara pitanje promjene Ustava bh. entiteta RS i vrši medijski spin kako su Bošnjaci i Vijeće naroda problem u tom entitetu.

– Bošnjaci u tom entitetu ne traže ništa više nego drugi građani. Mi nismo problem. Problem su oni koji misle da mi ovdje možemo živjeti s manjim pravima u odnosu na druge građane – naglasio je Salkić za Fenu.

Ustav bh. entiteta RS ostavlja mogućnost Bošnjacima, pa i Hrvatima, da djelomično zaštite svoje interese kroz Vijeće naroda i ta mogućnost je, kaže, najočitija kod promjene entitetskog ustava.

– Mi smo bili prije, a i sada smo za ukidanje smrtne kazne, jer nisu Bošnjaci tu odredbu ni unijeli u Ustav RS-a. Za nas nije sporno da Banja Luka bude administrativni centar entiteta, samo se mora definisati način funkcionisanja i zastupljenost u tom administrativnom centru – precizirao je.

Trenutni entitetski ustav, kako ukazuje, nikada nije u potpunosti ispoštovan u segmentu poštivanja zastupljenosti naroda prema popisu iz 1991. godine.

– Nikada nije ispoštovana odredba o pravu naroda da odredi ime svog jezika, niti se poštuje pred Ustavnim sudom procedura o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa.

Dobro bi bilo da entitetski organi počnu poštivati postojeći ustav kao preduslov za stvaranje ambijenta za njegovu promjenu – ukazao je Salkić.

Pročitajte...