Poduzetnici na fakultetima i u školama TK

Jedna od ukupno 15 obrazovnih ustanova koje su uključene u projekt promocije poduzetništva koji provodi Ministarstvo za poduzetništvo TK je i Elektrotehnički fakultet na kojemu su se danas studenti imali priliku susresti s poduzetnicima. Dvije od kompanija su već ponudile studentsku praksu za buduće injženjere elektrotenike, a Fakultet ovim susretima želi jačati njihove veze. Među studentima su bili i brucoši i apsolventi.

novinar Azra Mešić

Cijeli je mjesec april Ministarstvo za poduzetništvo posvetilo promociji poduzetništva i obrta u osnovnim i srednjim školama. U projekt su ukjučili su uključili Mašinski i Fakultet elektotehnike Univerziteta u Tuzli. Apsolvent Elektrotehničkog fakulteta Nermin Salihbegović kaže da je zahvalan na prilici da razgovara s privrednicima iz kompanija Leftor i Deling gdje radi veliki broj njegovih starijih kolega.

– Pripremaju nas za jednu drugu stranu koja je neophodna u našoj struci za snalaženje u životu, kaže on.

Nermin je na fakultetu već imao priliku slušati o tome kako svoje znanje plasirati na tržište rada. A tokom ovog predavanja potvrdio je saznanje da domaćoj privredi zaista treba kvalifikovana radna snaga.

– Fakultet Elektrotehnike se trudi približiti privredi. Osim ovoga načina promoviranja, mi imamo i laboratorije za praksu, ali studente šaljemo na praksu u firme. I imamo dobru saradnju s kompanijama, potvrđuje Nerdina Mehinović, dekanica Elektrotehničkog fakulteta.

Susrete poduzetnika sa učenicima i studentima Ministarstvo privrede organizira kroz jednosatno predavanje i diskusiju.

– Časovi su organizirani tako da se prilagode uzrastima. Pa smo tako npr. u osnovnim školama imali obrtnike koji su govorili učenicima, kaže Neda Korić, stručna saradnica u Ministarstvu poduzetništva TK.

U promociji poduzetništva kroz ovaj projket učestvovalo je šest osnovnih i sedam srednjih škola, iz deset općina, odnosno gradova Tuzlanskog kantona, te dva fakulteta i ukupno sedam kompanija, organizacija i obrta. U svakoj od općina i gradova na predavanjima su učestvovali i djelatnici lokalnih uprava.

Pročitajte...