Pohvale ICITAP-a na račun rada i djelovanja policije u Tuzlanskom kantonu

Realizacija projekata obuke i pomoći policijskim strukturama u Bosni i Hercegovini, s akcentom na Tuzlanski kanton, bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i policijskog komesara Fadila Šljivića sa direktorom Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravosuđa SAD-a (ICITAP) Ledijem Henkokom (Laddie Hancock).

Ovom prilikom gospodin Henkok je izrazio posebno zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom koju je imao sa strukturama u Tuzlanskom kantonu, a koja je rezultirala brojnim oblicima pomoći kako u materijalno – tehničkim sredstvima, tako i u novim saznanjima i tehnikama koje su osvajane putem brojnih obuka čiji je organizator bio ICITAP.

S tim u vezi direktor Henkok je iznio brojne pohvale na rad komesara Šljivića, te ga svrstao među tri najkvalitetnija policijska oficira u Bosni i Hercegovini.

Premijer Gutić se zahvalio na svemu što je ICITAP do sada uradio i doprinijeo da rad policije bude što kvalitetniji, kao i za ocjene o dosadašnjem radu Komesara. Premijer je istaknuo da su donacije i podrška ICITAP-a bile jedan od inicijatora za značajnije ulaganje Vlade Tuzlanskog kantona u opremljenost policije.

„Ulaganje u sigurnost nije trošak, nego svojevrsna je investicija. S druge strane izrečene ocjene i priznanje koje dolaze od tako značajne institucije kao što je ICITAP svakako da prijaju, ali one su i dodatna obaveza da radimo i trudimo se još i više“ rekao je premijer Gutić.

Tokom sastanka razgovaralo se i o aktualnoj proceduri izbora policijskog komesara, te je, s tim u vezi direktor Henkok osudio sve potencijalne političke pritiske i miješanja u proces izbora kandidata na tako važnu društvenu i sigurnosnu funkciju.

Pročitajte...