Pojačan inspekcijski nadzor poštivanja higijensko-epidemioloških mjera u TK

Kantonalna vlada je prošle sedmice usvojla naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, te do 28. septembra produžila važenje dosadašnjih epidemioloških mjera i naredbi. Kako ne bi došlo do eskalacije epidemiološke situacije zatražen je pojačan angažman inspekcijskih organa u smislu inspekcijskog nadzora i kontrole poštivanja važećih epidemioloških mjera i donesenih naredbi. U prvom redu to se odnosi na obavezu nošenja maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru i uz poštivanje distance od minimalno 2 metra.

Kantonalna sanitarna inspekcija u skladu sa naredbama kriznih štabova, kontinuirano, od proglašenja pandemije, kontrolira poštivanje epidemioloških mjera na području Tuzlanskog kantona. Promptno se postupilo i po posljednjoj instrukciji Vlade Tuzlanskog kantona o pojačanom nadzoru. Glavna inspektorica podsjeća na visinu sankcija za nepoštivanje predviđenih higijensko-epidemioloških mjera, a one su, novčane kazne za prekršitelje u zatvorenim prostorima i to; za fizičke osobe od dvije do osam hiljada KM, te za pravne osobe od tri do deset hiljada KM, uključujući i novčanu kaznu za odgovornu osobu odnosno direktora određenog poslovnog subjekta ili preduzeća u iznosu od 500 KM.

Zorana Morankić, glavna kantonalna inspektorica za zdravstvo i hranu KUIP Tuzla navodi kako trebamo biti svjesni činjenice da je broj zaraženih koronavirusom ponovo u prorastu, te da će kantonalna inspekcija učiniti maksimum, a kako bi, svojim aktivnostima na terenu, doprinijeli jačanju discipline subjekata kod kojih se opaze kršenja propisanih mjera. Sve se to odnosi na obavezno nošenje maske, poštivanje dozvoljenog broja osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru, kao i njihove udaljenosti i pojačane mjere dezinfekcije.