Ćamil Duraković: Očekujem smjenu, ali i brz povratak na mjesto predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica

Prijedlog za smjenu predsjednika Skupštine RS-a, Ćamila Durakovića, nedvno je pokrenulo devet odbornika iz reda srpskih stranaka. Kao razkog naveli su nedolično ponašanje i istupe putem medija i kršenja poslovnika u vezi zakazivanja sjednica. Duraković kaže da to za njega nije ništa novo i da je spreman na smjenu 16. septembra kada će sjednica biti održana. Podsjeća odbornike da nije izabran njihovom voljom, već voljom Bošnjaka koji će mu ponovnim izborima dati povjerenje za obnašanje iste funskcije.
Pokretanje smjene Ćamila Durakovića, predsjednika Skupštine RS-a, biće jedna od tačaka dnevnog reda sjednice Skupštine opštine Srebrenica koja je zakazana za 16. septembar. Za Durakovića to nije nikakva novost, kako kaže od samog formiranja lokalne vlasti, nakon lokalnih izbora.
“Mladen Grujičić, načelnik opštine je počeo sa nekim odbornicima iz opozicije da radi na mojoj diskredaitaciji i iskaže svoje nezadovoljstvo mojimm imenovanjem. To je na kraju kulminiralo ovim posljednjim dešavanjima nakon dopune dopune Zakona koji je nametnuo vidoki predstavnik, a koji je i sam Milorad Dodiksa ostalim liderima srpskih stranaka u Banja Luci stao iza te inicijative i očito sada idu u realizaciju”, izjavio je Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica.
Ono što je važno napomenuti u ovoj situaciji je kako će se Bošnjaci odnositi spram te inicijative, s obzirom da Bošnjak mora biti predsjednik Skupštine i da jedino Klub Bošnjaka može legitimno predložiti osobu na to mjesto, ističe Duraković.
“Kako sada izgleda je da je Klub jedinstven i da neće imati drugi prijedlog. To znači da u roku od dva mjeseca imaćemo nefunkcionalnu lokalnu vlast. Odgovorni za to biće oni koji su pokrenuli ovakvu inicijativu”, naglašava Duraković.
Ovo je jedna sistemska represija koju režim u Banja Luci želi nametnuti Bošnjacimna i način da se disciplinuju, odnosno ne govore o genocidu, te ne prozivaju institucije tamo gdje su diskriminisani, navodi Duraković.
“Ne postoji ta funkcija zbog koje bi bilo koji normalab Bošnjak odustao od svojih prava, a to je da prijavljujemu negiranje genocid. Nije to ništa iznenađujuće s obzirom da oni žele da Bošnjaci u svakom slučaju ne opstanu na ovim prostorima, jer očito je poruka „Ako nepoštujete i neslušate ono šta vam oni kažu nećete obnašati bilo kakvu funkciju”.U slučaju da me smijene imaju rok od 60 dana da imenuju novog predsjednika iz reda Bošnjačkog naroda. Ukoliko ne bude prijedloga, a neće ga biti onda slijedi blokada lokalne vlasti i raspisivanje novih izbora”, pojašnjava Duraković.
Jedini legitiman predlagač kandidata na poziciju predsjednika Skupštine je klub odbornika iz koalicije “Moja adresa: Srebrenica” i DF, koji su donijeli odluku da je Duraković jedini prijedlog za predsjednika Skupštine RS-a. Duraković naglašava da dostojanstvo mrtvih i povjerenje živih u Srebrenici nikada neće i ne smije biti iznevjereno.

Pročitajte...