Pojačana saradnja osoba s invaliditetom i lokalnih zajednica u BiH

– Predrag Jović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, istakao je da je ove godine fokus na saradnji lokalnih zajednica s nevladinim sektorom koji se bavi ljudskim pravima u oblasti osoba s invaliditetom

SARAJEVO (AA) – Iako se osobe s invalitetom u Bosni i Hercegovini i dalje suočavaju s diskriminacijom na mnogim poljima, sve je više primjera dobre saradnje s lokalnim zajednicama, istaknuto je danas u Sarajevu na tematskoj sjednici povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, javlja Anadolu Agency (AA).

Konferencija o temi “Primjeri dobre prakse saradnje organizacija osoba s invaliditetom i lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini” ima za cilj da se u konstruktivnom dijalogu i primjerima dobre prakse iz pojedinih opština ukaže na značaj saradnje lokalnih zajednica s udruženjima osoba s invaliditetom radi unapređenja kvaliteta života osoba s invaliditetom i njihovih porodica u mjestu u kojem žive.

Predrag Jović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, istakao je da je ove godine fokus na saradnji lokalnih zajednica s nevladinim sektorom koji se bavi ljudskim pravima u oblasti osoba s invaliditetom.

“Nadam se da će današnja konferencija dati primjere dobrih praksi lokalnih zajednice koje sarađuju s nevladinim sektorom. Svi moramo imati senzibilitet za ovakve stari. Svako od nas treba dati jedan pristup koji je ljudski i koji je u skladu s evropskim standardima”, rekao je Jović.

Gospođa Rađen-Radić, predsjednica Vijeća za osobe s invaliditetom BiH, istakla je da je značaj organizacija lica s invaliditetom višestruk i da one nastaju kao životna potreba.

“Nastaju kao potreba za uklanjanjem određenih barijera i činjenja života fleksibilnijim, efikasnijim i potpunijim u cilju integracija lica s invaliditetom u zajednici. Ono što je bitno napomenuti jeste da svaka lokalna organizacija, ukoliko prepozna organizacije lica s invaliditetom koje djeluju na lokalnom nivou kao izuzetan resurs u razvijanju partnerske saradnje s njima, utoliko će i napredovati i činiti taj proces transformacije društva bržim i kvalitetnijim”, izjavila je Rađen-Radić.

Elvira Bešlija je istakla da kao osoba s invaliditetom nije zadovoljna odnosom institucija.

“Mi osobe s invaliditetom koje taj život živimo stalno i ne želimo da politika i druga ograničenja budu dio naših života, ali oni se bave nama i otežavaju nam svakodnevni život. Pitanje pristupačnosti je jako dobar primjer koji je uvijek prisutan. Pitanje pristupačnosti je kroz naše zakonodavstvo sasvim korektno riješeno, ali se u praksi ne primjenjuje onako kako bi to trebalo. Tu imamo i obrazovanje, zapošljavanje osoba s invaliditetom i jednu stalnu prisutnu diskriminaciju koja jeste manja angažmanom naših organizacija, nas pojedinaca i medija koji pokušavaju ljudima  na neki način utjerati razmišljanje da osobe s invaliditetom trebaju živjeti kvalitetan život kao i drugi”, poručla je Bešlija koja je ujedno i sekretar Vijeća osoba s invaliditetom BiH.

Događaju koji se održava u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, prisustvuju predstavnici Vijeća za osobe s invaliditetom BiH, UNDP-a, institucija BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta, predstavnici ureda ombudsmena za ljudska prava BiH, ombudsmena za djecu Republike Srpske te predstavnici udruženja osoba s invaliditetom.

Pročitajte...