Policija u Živinicama kontroliše poštivanje mjera

Zabilježili smo danas i dio aktivnosti nadzora i prevencije provođenja propisanih higijensko – epidemiloških mjera i u gradu Živinice. Tamo smo prisustvovali i podjeli besplatnih maski, u organizaciji gradskog Crvenog križa, građanima, te ih pitali pridržavaju li se naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK te šta misle o pojačanom nadzoru…

Novinarka: Devleta Brkić

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije policajci i inspektori u Tuzlanskom kantonu intenzivirali su kontrolu poštivanja mjera koje su na snazi. I policajci Živinica danas su u tržnim centrima i drugim objektima gdje se okuplja veći broj ljudi, provjeravali koliko se građani pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

– Policijska stanica Živinice zajedno sa članovima Civilne zaštite Grada Živinice i Crvenim križom Živinice sprovodi preventivne mjere na poštivanju epidemioloških mjera. Danas neće biti represivnog kažnjavanja građana, nego ćemo upozoravati građane da se poštuju mjere koje je propisao Krizni štab. Građani poštuju epidemiološke mjere, nose maske, tako da smo zadovoljni sa situacijom kako smo vidjeli danas ovdje u tržnom centru, kazao nam je Samir Mešić, službenik PS Živinice.

Prilikom kontrole primjene mjera, živinički policajci opominjali su građane koji nisu nosili zaštitnu masku, ili su je nosili na nepravilan način.

Sve ove aktivnosti imaju za cilj zaštitu zdravlja građana TK, i kao takve ih treba prihvatiti. Uz uvažavanje napora svih struktura i nivoa vlasti, naša građanska je ipak najlakša i najjeftinija. Nosimo maske, držimo fizičku distancu, izbjegavajmo masovna okupljanja i često provjetravajmo prostore. Uskoro će apele zamjeniti kazne, koje će policija dijeliti za nepoštivanje epidemioloških mjera.

(RTVTK)