Policijski sat za prvomjaske praznike, kao i potpuna zabrana kretanja starijma od 65 i mlađima od 18 godina

Kazao je ovo Goran Čerkez, zamjenik ministra za javno zdravlje, navodeći da bi predložene mjere trebale vrijediti ovog vikenda, ali da u narednom periodu namjeravaju nastaviti mjere popuštanja te se naredne sedmice očekuje otvaranje trgovina na veliko i malo.

Čerkez je kazao kako porast broja zaraženih treba samo dodatno potencirati važnost poštivanja predloženih mjera, ponajprije pridržavanja mjera samozaštite.

“Vidjevši porast broja zaraženih smatrali smo da bi bio nepotreban rizik omogućiti ova tri dana (1., 2. i 3. maj) nesmetano kretanje, a ni pripadnici MUP-a ne bi to na kvalitetan način mogli ispratiti”, poručio je Čerkez.

Čerkez je kazao kako dosad u Federaciji BiH nije bilo slučajeva da se virus pojavio ponovo kod osobe koja je izliječena.

Direktor Zavoda za jedno zdravstvo Davor Pehar kazao je kako se danas ne može prognozirati da li će se na jesen vratiti pandemija, da se procjena uvijek vrši na temelju trenutnih epidemioloških parametara.

U protekla 24 sata koronavirus je u FBiH potvrđen kod još 33 osobe. Na području Federacije BiH do sada je ukupno 16.265 testiranih. Do sada je potvrđen 891 slučaj COVID-19. Aktivna su 543 slučaja – 315 oporavljenih, a 33 sa smrtnim ishodom.

Trenutno je u Federaciji BiH hospitalizirano 48 pacijenata, pet pacijenata je na respiratoru.

Kantoni s najviše potvrđenih slučajeva: Hercegovačko-neretvanski 247, Zeničko-dobojski 172, Sarajevski 112, Unsko-sanski 90, Zapadnohercegovački 84 i Tuzlanski 81. (Pojedini podaci po kantonima ažuriraju se u odnosu na prebivalište i mjesto osiguranja).

Pročitajte...