Pomoć stočarima u pet istočnobosanskih općina: TIKA donirala ovce

– Doniranjem ovaca počela realizacija projekta osnaživanja stočara i poljoprivrednika na području opština Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica i Zvornik

BRATUNAC (AA) – U Bratuncu je danas Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) počela sa realizacijom projekata osnaživanja stočara i poljoprivrednika na području opština Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica i Zvornik. Tako je danas 20 porodica sa ovog područja dobilo po 21 ovcu, javlja Anadolu Agency.

Koordinator TIKA-e u BiH Omer Faruk Alimci kazao je da se radi o razvojnom projektu koji će TIKA na području pet opština u istočnoj Bosni provoditi u narednih pet godina.

“TIKA u Bosni i Hercegovini djeluje više od dvadeset godina i cilj svih projekata jeste da se pomogne razvoju Bosne i Hercegovine. Mi smo u prethodnom periodu realizovali slične projekte u Albaniji i Moldaviji. U okviru ovog projekta pomažemo porodice koje su u socijalnoj potrebi. Da bi projekat bio održiv mi smo planirali da ove porodice, koje danas dobijaju po 21 ovcu, pomažu drugim porodicama i daju im po petero janjadi od svog stada. Kroz pet godina imaćemo 800 porodica uključenih u projekat”, rekao je Alimci.

TIKA inače radi na šest projekata – „Ekonomska nezavisnost žena kroz plasteničku proizvodnju povrća“, „Razvoj pčelarstva i proizvodnja zdravstveno sigurnih pčelinjih proizvoda“, „Smanjenje siromaštva povratničkih domaćinstava, pomoć mladim bračnim parovima, te jačanje nezavisnosti žena kroz organski uzgoj oraha“, kao i na projektima „Osnivanje ovčarskih farmi“ i „Osnivanje kozarskih farmi“.

Prema riječima Alimcija, u realizaciji projekata pomoć im pruža Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu. On je dodao da TIKA, pored ovog projekta u istočnoj Bosni, provodi još niz projekata na području Bosne i Hercegovine.

“Ovim projektom je obuhvaćeno 20 porodica, on traje pet godina i biće obuhvaćeno pet oblasti. Važno je istaći da je ovo razvojni projekat. Ovo su porodice koje već imaju stada, i ovo će im dobro doći da prošire svoja stada. Malinarstvo jeste osnovni pravac razvoja Bratunca, ali ne možemo se osloniti samo na jednu kulturu. Treba se zahvaliti Turskoj razvojnoj agenciji na ovom projektu, a mi ćemo opravdati to”, rekao je Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Paša Suljić se sa porodicom u Bratunac vratila 2001. godine, a porodica živi od stočarstva.

“Već imam jedno dobro stado ovaca od kojeg moja porodica živi. Ovih 20 ovaca riješili su moj standard života. Samo da prodajem janjad, ja sam riješila egzistenciju. Naredne godine ću nekoj porodici dati petero janjadi”, rekla je Suljić.

Mehmedalija Durmić se bavi uzgojem malina, ali i stočarstvom. Ima stado koje broji oko 40 ovaca.

“Vratio sam se 2000. godine u Bratunac. Radim, borim se. Živim sa suprugom i dvoje djece, sa ocem koji je slijep i majkom. Pored stoke, imam i maline. Ovo je dobar način da se mi pomognemo.  Ali i da izvršavamo svoje obaveze prema TIKA-i koje smo ugovorom preuzeli”, rekao je Durmić.

Duško Mlađenović rekao je da mu ovaj projekat mnogo znači, jer će proširiti svoje stado i imati bolje uslove za rad i život porodice.

“Hvala ljudima na ovom projektu. Meni to mnogo znači. Ja ću nastaviti da proširujem svoje stado, a biće uključene i druge porodice”, kazao je Mlađenović.

Pročitajte...