Vlada TK-a podržala rad Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) – Odluka o podršci u radu Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995, koji je u julu prošle godine otvoren u Sarajevu, jednoglasno je donesena na redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona.

Jedna od rijetkih samoinicijativnih posjeta bh. zvaničnika Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995, koju je činila delegacija ministara na čelu sa premijerom TK-a, rezultirala je finansijskom podrškom koju je iz svojih rezervi izdvojila ta Vlada.

Iako je Muzej smješten van TK-a, na taj način, Vlada nije samo dokazala da razumije važnost podizanja kolektivne svijesti u cilju prevencije ponavljanja zločina, već i da cijeni napore organizatora da sačuvaju istinu i sjećanja na zločine počinjene ne samo nad građanima Tuzle i kantona, već i na sve građane Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995.

Pored te odluke, upućena je i inicijativa svim obrazovnim ustanovama koje djeluju na području Kantona da se ovakva i slična mjesta moraju uvrstiti u programe preventivnog i edukativnog djelovanja učenja iz prošlosti.

Inicijativom Muzeja prema Vladi TK, odobrena su i sredstva za rješavanje stambenog zbrinjavanja djeteta bez roditelja, koje je preživjelo strijeljanje u julu 1995. godine u Srebrenici, a čiji se predmeti i svjedočenje nalaze u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995.

Iz Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995. zahvalili su Vladi TK, predstavnicima ministarstava i pojedincima koji su prepoznali edukativni, kulturni i historijski značaj tog projekta, te odali počast svim žrtvama rata, bez obzira iz kojeg dijela BiH dolaze.

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 se istinski potvrdio, prije svega bogatstvom svojih reprezentativnih izložaka, ali i brojnim posjetama, kako građana BiH, tako i brojnih stranih turista.

Iz Muzeja naglašavaju značaj te institucije u obrazovanju mladih, učenika, studenata, kao i informiranju stranih posjetitelja o veličini zločina i genocida u BiH, iako bez elementarne podrške organa svih nivoa vlasti u BiH.

Muzej je stavljen u funkciju borbe protiv zla, s nalogom da se zločin i genocid zabilježe, uslikaju, da bi se vidjeli, istražili, kako se ne bi zaboravili, kako se ne bi ponovili.

Iz Muzeja pozivaju i ostale nivoe vlasti u BiH da prepoznaju značaj i ulogu Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida.

(RTVTK/FENA) E.F.

Pročitajte...