Pomogli joj da ode na takmičenje – Donijela nam srebrnu medalju

Tuzlanka Amina Paščanović donijela je u ovaj grad srebrnu medalju sa takmičenja srednjoškolaca iz cijelog svijeta koje je održano u Rumuniji. Da otputuje u Bukurešt, pomogli smo i mi s Televizije TK, vjerujući u potencijal koji naši mladi i talentovani ljudi imaju. Medalju je dobila za film koji promovira prava osoba sa invaliditetom.

novinar Azra Mešić

Film s kojim je bila drugoplasirana na nivou Bosne i Hercegovine, među učenicima Međunarodnih škola, dobio je srebro na takmičenju Info Matrix u Rumuniji, na kojemu se u znanju školski timovi nadmetali sa više od 300 projekata.

– Na takmičenju su se takmičile 43 zemlje svijeta. Ali sa više odsjeka. Moj odsjek je bio kratki film, a druga djeca su se takmičila u programiranju, u kontroli hardvera, kompjuterskoj umjetnosti i tako dalje, pojašnjava Amina.

Nagrađeni film pokazuje sve teškoće s kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom. Iako je glavni lik u filmu momak, Amina  je na neki način ispričala i svoju životnu priču. Umalo izostala sa takmičenja, ali zahvaljujući apelu koju je objavila Televizija Tuzlanskog kantona, neposredno pred put uspjela je skupiti novac. Putem interneta pronašla je donatora i odnijela fim pred međunarodni žiri.

– Članovi žirija su mi odmah rekli da se ne osvrćem na druge ljude, kaže ona.

Amina je u međuvremenu maturirala i odlučila da studira tržišne komunikacije, a istovremeno će raditi nove filmove. Ovaj dvostruko nagrađeni putuje dalje na takmičenje koje se organizira u Dubrovniku.

Pročitajte...