Porast broja novozaraženih od coronavirusa u TK se nastavlja

Sa današnjim danom Tuzlanski kanton bilježi rekordan broj umrlih od posljedica zaraze coronavirusom. Čak 6 osoba je preminulo. Sve osobe su pretežno starije životne dobi koje su bolovale i od drugih oboljenja te je infekcija covidom dodatno pogoršala zdravstveno stanje. U posljednja 24 sata testirano je 240 uzoraka od kojih je 71 pozitivno.

Od  240 uzorka testiranih u posljednja 24 sata, 71 je pozitivnih na COVID – 19.  U Tuzli  je 28 potvrđenih slučajeva koronavirusa, zatim u Lukavcu i Banovićima po dvanaest, Živinice šest, u Srebreniku četiri pozitivne osobe, Gradačcu tri, te Gračanici dvije osobe. Kalesija, Čelić, Doboj Istok i Kladanj bilježe  po 1 osobu kod kojih je otkriven Kovid 19 u najnovijem valu testiranja. Šest osoba  je preminulo od posljedica covid19 infekcije. Tako se broj preminulih u TK popeo na 66. Petero preminulih je starije životne dobi, dok je jedan muškarac srednje životne dobi. Oni su bolovali i od drugih oboljenja. Osobe koje su izgubile životnu bitku su iz Tuzle, Lukavca, Živinica I Kalesije. Na bolničkom liječenju se nalazi 68 osoba od kojih je pet na respiratoru.  U kućnoj izolaciji sa blažom kliničkom slikom je  667  pozitivnih. U Tuzlanskom kantonu trenutno je 735 osoba zaraženih korona virusom, dok je njih 1039 izliječeno. 821 je onih koji se nalaze pod zdravstvenim nadzorom na području TK.

S obzirom da narednih dana vijernici  islamske vjeropispovijesti proslavljaju jedan od najznačajnijih blagdana Kurban Bajram, iz Kriznog štaba Tuzlanskog kantona, apeluju na građane da se pridržavaju izdatih mjera.

„Razumijem da svi imamo potrebu da svoje najmilije zagrlimo da sa njima podjelimo radost zbog blagdana međutim ukoliko ih zaista volimo trebamo se suzdržati od takvih evo reći ću izljeva nježnosti jer to doslovce znači da nekome možemo spasiti život naših najmilijih . S obzirom na ovu situaciju apelujemo na građane da izbjegavaju bilo kakva veća okupljanja makar se to radilo i o porodičnim okupljanjima  gdje god je to moguće. Hvala Bogu lijepo je vrijeme vani. Ukoliko se već držite porodično onda se družite na otvorenom jer nemojte za 15 dana da imamo još goru situaciju nego što je trenutno sad a realno jako smo blizu. Doslovce dlaka nas dijeli da dođemo u jednu takvu situaciju. Dakle svakako obilježiti praznik ali ga obilježiti u skladu sa epidemiološkim Covid-19 mjerama .“ – Dajana Čolić, Krizni štab TK

Među preporučenim mjerama je i dalje često i temeljito pranje ruku i higijene prostora kako bi se spriječilo širenje infekcije i izbjegao porast broja oboljelih.

Pročitajte...