Posljednjeg dana AJB DOC-a dodjela nagrada i dokumentarac o Nudžejmi Softić

– Na zatvaranju drugog izdanja Festivala bit će dodijeljene nagrada za najbolji film takmičarske selekcije Festivala, nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans i nagrada publike

SARAJEVO (AA) – Posljednjeg dana Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će upriličena ceremonija dodjele nagrada i zatvaranje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na zatvaranju drugog izdanja Festivala, koje će biti upriličeno večeras, bit će dodijeljene tri nagrade: nagrada za najbolji film takmičarske selekcije Festivala, o kojoj odlučuje međunarodni žiri od pet članova, zatim nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans, o kojoj odlučuje Programski odjel Al Jazeere Balkans, te nagrada publike, za koju se bore svi filmovi prikazani na Festivalu.

Čast da zatvori drugo izdanje AJB DOC Film Festivala pripala je filmu “Kuća Male Zvijezde” autorice Slađane Lučić, koji govori o Nudžejmi Softić, lektorici iz Sarajeva, djevojci koja je odlučila sve svoje životne traume i tragedije pretrčati, razbijajući ujedno društvene predrasude prema hidžabu.

Taj film je inspirativna priča o nastojanju da promijeni život i premosti sve prepreke koje pred nju postavljaju protivnici, ali i priča o dobrim osobama privučenim Nudžejminim optimizmom i podrškom koju pruža drugima.

Pored Slađane Lučić, na realizaciji filma radila je i Tamara Babun, mlada producentica bogatog iskustva u svijetu dokumentarnog filma. Duža verzija predstavljena je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a televizijska verzija bit će prikazana prvi put nakon svečane dodjele nagrada, čime se zatvara drugo izdanje AJB DOC Film Festivala.

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Institutom iz Dohe, a održava se u Sarajevu od 20. do 24. septembra pod sloganom “Promjena/Change”.

Pročitajte...