Potočari: Završen 16. EMMAUS – Međunarodni omladinski radni kamp

U Potočarima je jučer okončan 16. Međunarodni omladinski radni kamp MFS Emmaus, u kojem je učestvovalo oko 70 volontera iz BiH, i nekoliko zemalja regiona i Europe. Glavne aktivnosti ovogodišnjeg kampa su pomoć u izgradnji Centra za stara lica u okviru projketa “Ljubav za majke Srebrenice”, te proširivanje kompleksa Emmausa u Potočarima.

Međunarodni omladinski radni kamp MFS Emmaus ove godine održava se po 16. put u Potočarima. Cilj kampa je promocija tolerancije, suživota i jednakosti za sve. Kako nam je kazao pomoćnik direktora MFS Emmaus Elmedin Škrebo aktivnosti kampa su najvećim dijelom prožete klasičnim fizičkim radom kako na dobrima Udruženja, infratruktiri tako i na dobrima građana ali i drugih soijalno ugroženih porodica.

– Na neki način su oni i naši ambasadori svega onoga što mi ovdje radimo i nas uvijek raduje kada se oni vraćaju da li kao volonteri učesnici narednih kampova da li kao već formirane ličnosti u nekim svojim poslovima, i šire vijest o onome što mi radimo ovdje. Ono što je još značajnije šire priču o svemu onome što se desilo, o genocidu u Srebrenici, strdnju ovih ljmudi i to je na neki način i njihov doprinso borbi protiv zaborava svega što se deilo u Srebrenici 1995. godine, dodao je Škrebo.

U ovogodišnjem kampu učestvovalo je oko 70 mladih volontera iz više od 20 bosanskohercegovačkih općina i gradova, ali i šest zemalja regiona i Europe. Aktivnosti su raznolike.

– Specifičnost za ovu godinu je pomoć u izgradnji Centra za stara lica tj. za majke Srebrenice, isto tako proširivanje kompleksa MFS Emmaus u Potočarima, zatim izgradnja kuće za porodicu Mehić Esada u Konjević Polju. Da ne budu samo radne aktivnosti volonteri učestvuju redovno u učenju svega što se esilo 1995. godine u Srebrenici, od posjete Meorijalnom centru do slušanja opriča od preživjelih, kazao nam je Haris Okanović, koordinator 16. Međunarodnog omladinskog radnog kampa Emmaus.

Crnogorka Emina Šabanović ove godine učestvovala je u Emmausovom Međunarodnom omladinskom radnom kampu. Kako nam priča nastojat će slijedeće godine sa sobom dovesti još volontera iz Crne Gore, kako bi osim stvaranja radnih navika, naučili nešto više o genocidu koji se 1995. godine dogodio u Srebrenici.

– Jer sve što oni znaju jeste preko interneta. Ja smatram da to nije mjesto gdje se najbolje mogu edukovati. Također, kada dođu ovdje to je potpuno drugi doživljaj. Bili smo u Memorijalnom centru, gledali smo dokumentarni film, obišli smo muzeje, fabriku. Imali smo i čas historije tako da smo poprilično dosta naučili, naglasila je Šabanović.

Dvadesetjednogodišnji tuzlak Tarik Džambić također je po prvi put bio učesnik Kampa. Tu je, ističe, došao na nagovor prijatelja ali će iz Potočara ponijeti jedno veoma lijepo iskustvo.

– Od samog početka težio sam tome da se uklopim ovdje, da pronađem nove prijatelje i da svo vrijeme koje sam odvojio da budem ovdje iskoristim na najbolji način, da odradim što više posla i da na taj način doprinesem ovoj zajdednici. Moje sveukupno mišljenje i iskustvo ovdje je bilo veoma pozitivno i svakako bih preporučio svima koji se dvoume da li da dođu ili ne, da se prijave i dođu ovdje u Potočare, istakao je Džambić.

Emina, Haris, Tarik ali i ostali učesnici kampa su volonteri koji ruše predrasude o tome da mladi ljudi ne žele da rade i da su nezainteresirani za aktivizam. Poručuju da se u Potočarima gradi bilateralna diplomatija nekoliko zemalja što lopatom u snažnim rukama zatrpava loše a iskopava dobre osobine koje će koristiti svima oko nas.

(RTVTK)