Potpisani ugovori o sufinansiranju zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

Projektom sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida i poginulih boraca obuhvaćeno je 26 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, od kojih se 23 odnosi na zapošljavanje dok ih je 3 odlučilo pokrenuti vlastiti biznis. Na projekat programskog zapošljavanja u idućih  12 mjeseci prijavio se 21 poslodavac iz privatnog i javnog sektora.

„Želim da se zahvalim svim poslodavcima koji su kroz ovaj program zaposlili djecu i nada m se da će po isteku 12 mjeseci jedan veći dio djece ostati  zaposlen kod ovih poslodavaca. Oni će ova sredstva koje dodjeljuju ministarsstvo za boračka pitanja i služba morati dodijeliti tim osobama kroz plate i obavezne doprinose i posldoavac je  također obavezan jedan dio da sufinansira radi se o toplom obroku i prevozu“, istakao je Fedahija Ahmetović ministar za boračka pitanja Tuzlanskog kantona.

Ovo je ujedno prvi projekat ovog tipa u 2022., a četvrti od 2017. godine. Samo u prethodnih 12 mjeseci Vlada TK  izdvojila je više od 2 miliona KM kroz razne projekte zaposlenja u kojima je posao pronašlo više od 1000 osoba sa evidencije Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

„Kroz ova četiri projekta zaposlene su 153 osobe koje su ostale u radnom odnosu tako da očekujemo tako da očekujemo i od ove 23 osobe da će ostati kod poslodavaca jer su poslodavci itekako stimulisani da zadrže te osobe jer biće refundisana sva sredstva na ime plaća i  na ime doprinosa“, rekao je Fahrudin Mustafić direktor Službe za zapošljavanje TK.

Na ovaj način cilj je zaposliti što više djece šehida i poginulih boraca, odnosno osoba čiji su roditelji dali svoje dijelove tijela i živote za BiH. Iz organizacije porodice šehida i poginulih boraca grada Tuzle se nadaju kako će i nakon 12 mjeseci ove osobe ostati zaposlene kod poslodavaca kod kojih su raspoređene.

„Izuzetno je veliki značaj jednog ovakvog projekta. Ove godine smo imali 200 hiljada od strane Vlade kantona, 200 hiljada od federalnog zavoda za zapošljavanje. 400 hiljada uspjeli smo riješiti jedan broj djece koja mogu ostati, ali ostati godin udana. Godinu dana je cilj da upoznaj utu djecu koju zaposle i da onu djecu koja zadovolje u potpunopsti ostave. Ako ne mogu za stalno makar na još godin udana ili 6 mjeseci jer je to jedini način njihove egzistencije“, istakla je Sabira  Mićanović predsjednica Upravnogodbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Grada Tuzle.

U sklopu projekta svoje zaposlenje pronašao je i  Jasmin Halilović. Nije krio zadovoljstvo što će u idućih 12 mjeseci raditi u realnom sektoru.

Veoma sam zahvalan na ukazanoj prilici i želim se zahvaliti svima onima koji su imali učešće u realizaciji ovog projekta. Moje je da iskoristim priliku koju sam dobio. Moj poslodavac dolazi iz realnog sektora tako da je na meni da se pokažem, da dokažem svoje kvalitete i da se ostvarim u tome“, naglasio je Jasmin Haliović korisnik projekta.

Važnost i značaj projekta prepoznao je i Edukacijski centar Nahla Tuzla koji svakodnevno radi na osnaživanju žena obrazovanjem.

„Konkurisali smo na ovaj poziv jer smo konkretno imali priliku upopznati djevojku koja jeste djevojka koja pripada šehidskim kategorijama i željeli smno da na ovaj poziv joj jedan dan olakšamo, a da sa jedne strane i mi dobijemo priliku da je upopznamo kao radnicu i da imamo priliku da godin udana radimo sa njom“, rekla je Jasmina Gobeljić Dedić direktorica Edukacijskog centra „Nahla“ Tuzla

U 2022. godini Vlada Tuzlanskog kantona u saradnji sa Službom za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za projekte zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida poginulih boraca izdvojilo su po 500 hiljada KM. Ovom prilikom pozvali su poslodavce da se u budućnosti odazovu i prepoznaju značaj projekta kako bi što više djece boračke populacije pronašlo zaposlenje.

Pročitajte...