Potpisani ugovori za izgradnju 12 stambenih objekata u Kalesiji

Općinski načelnik Sead Džafić potpisao je ugovore sa 12 porodica sa područja općine Kalesija koji su ostvarile pravo na izgradnju novih stambenih objekata u okviru programa za oporavak od poplava koji općina realizira sa Razvojnim projektom Ujedinjenih nacija (UNDP) te sa nevladinom organizacijom „Hilfswerk Austria International“.

Riječ je o porodicama koje su ostale bez domova u poplavama i klizištima 2014.godine. Mi smo za njih obezbjedili placeve kao i svu potrebnu dokumentaciju kako bi donatori prihvatili partnersko ulaganje u izgradnu novih stambenih objekata. Također naše učešće u svemu ovome je i sa po 5.000 KM po domaćinstvu, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Prema riječima načelnika ovih dana trebalo bi da se uvedu i građevinske firme koje su dobile posao kako bi do zime kuće bile spremne za useljenje.

U okviru ovog programa ranije je izgrađeno šest stambenih objekata a jedan je saniran. Ukupna vrijednost projekta prelazi milion KM. A Općina Kalesija je zajedno sa UNDP-om i Hilfswerkom podržala i razvoj i unapređenje poljopprivredne proizvodnje što se ogledau nabavci i isporuci repromaterijala, kao i podršku zapošljavanju za porodice koje su izgubile dom u klizištima i poplavama 2014. godine.

Općinski načelnik Sead Džafić zahvalio se donatorima istakavši da će Općina Kalesija nastaviti da pomaže porodicama koje su stradale u poplavama i klizištima te da će zajedno sa donatorima provoditi nadzor nad izgradnjom pomenutih stambenih jedinica.

Porodice koje su potpisale ugovore za izgradnju stambenih objekata su: Rešid Karić, Hasan Bureković, Enver Salčinović, Sulejman Zejnilović, Fatima Hercegovac, Mirsad Mujkanović, Refik Zejnilović, Avdo Zejnilović, Avdo Ikanović, Bajro Barčić, Avdo Selimović i Hajrija Mešanović.

Pročitajte...