Potpisivanje ugovora o stipendiranju sa studentima povratnicima

Ugovori o dodjeli studentskih stipendija između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i 402 studenta povratnika s područja Republike Srpske (RS) bit će potpisani danas. Ugovore će uime ministarstva potpisati federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Ugovori o stipendiranju utvrđeni su na osnovu provedenog javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica o dodjeli stipendija studentima povratnicima na području RS-a. Po provedenom javnom pozivu utvrđena je lista korisnika, utemeljena na osnovu ispunjavanja i neispunjavanja općih kriterija.

Pravo na dodjelu stipendije imaju studenti koji su članovi povratničkih domaćinstava na području RS-a, imaju prijavljeno prebivalište u općinama povratka, studiraju na jednoj od priznatih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, koji su redovni ili redovni samofinansirajući studenti, prvi put upisani na neku od godina studija, I i II ciklusa po Bolonjskom ili dodiplomskog studija po starom sistemu obrazovanja i koji nisu stariji od 30 godina.

Ukupno se prijavilo 427 studenata, od kojih su 402 ispunjavala kriterije. Iznos stipendije je 600 KM za studente I i II godine studija, a 800 KM za studente III, IV i viših godina studija.

U 2013/14. akademskoj godini stipendirano je 308 studenata povratnika, u 2014/15. 318, u 2015/16. 330, u 2016/17. 361, a u 2017/18. akademskoj godini 402 studenta povratnika.

U odnosu na prethodne javne pozive, odnosno dodjele stipendija po akademskim godinama, raste broj prijava i ostvarenih stipendija, što pokazuje uspješnost i perspektivnost tog programa, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(RTVTK/FENA) J.Č.

Pročitajte...