Potvrđena optužnica protiv pripadnika Ravnogorskog pokreta zbog sramnog okupljanja u Višegradu

Optuženi su 10. marta 2019. učestvovali u okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”.

“Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske i optuženi Aleksić učestvovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i imali govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz članka 145. Krivičnog zakona BiH.

Podizanje optužnice kod Višegrađana je probudilo nadu da je ovo početak kraja Ravnogorskog pokreta i torture nad građanima ovog grada.

Pročitajte...