Potvrđeno 14 novih slučajeva koronavirusa u BiH, ukupno je 83 zaraženih osoba

Kako je rekao ministar Alen Šeranić radi se o osam muškaraca i šest žena. On je rekao da ih je 11 iz Banje Luke, jedna iz Dervente, jedna iz Čelinca i jedna iz Bosanske Gradiške.

Istakao je da je 12 osoba vezano za treći klaster iz Banje Luke.

“To je žarište koje se još širi. Sve ih pratimo i pokušavamo preuzeti kontrolu. Pored trećeg klstera, još jedna je dobila od člana virus od člana porodice, a jedna je doputovala iz Austrije”, rekao je Šeranić.

Naveo je da je mali broj onih koji dolaze iz inostranstva, a zaraženi su što znači da se dobro prati kontrola na granici.

“Molim građane da ne pravimo vještačku nestašicu lijekova, za sada je tržište lijekova stabilno. Moguća je pojedinačna i trenutna nestašica nekog lijeka, ali kontinuitet nabavke je dobar i trudićemo se da i dalje bude tako”, dodao je ministar.

Novim slučajevima broj zaraženih u našoj zemlji porastao je na 83.

Situacija po gradovima u Bosni i Hercegovini je sljedeća: Banja Luka – 45, Mostar – 6, Zenica – 4, Konjic – 9, Čelinac – 3, Laktaši – 2, Bihać – 2, Tešanj – 1, Orašje – 1, Goražde – 1, Srbac – 1, Prnjavor – 1, Ribnik -1, Modriča – 1, Bosanska Dubica-1, Prijedor – 1 i Bijeljina – 1, Derventa – 1, Bosanska Gradiška – 1.

Dakle, u Republici Srpskoj identificirano je sada 59 slučajeva, a u Federaciji BiH 24 slučajeva zaraze koronavirusom.

Što se tiče regije, u Sloveniji je zabilježeno 319 slučajeva s jednim smrtnim slučajem, u Srbiji 115, u Hrvatskoj 110 s jednim smrtnim slučajem, u Crnoj Gori 13, Sjevernoj Makedoniji 50, Albaniji 64, a na Kosovu 21 slučaj.

U vrijeme pisanja ovog teksta, broj ukupno zaraženih u svijetu je 255.000, dok je broj aktivno zaraženih 155.000. Umrlo je više od 10.000 osoba, dok se oporavilo njih 90.000.

(RTVTK/KLIX)

Pročitajte...