Uzunović: ‘Bosnalijek’ svim kapacitetima stavljen u funkciju građana BiH (VIDEO)

Direktor „Bosnalijeka“ Nedim Uzunović je na pres-konferenciji u Sarajevu, koju je organiziralo Ministarstvo sigurnosti BiH, kazao da je ta kompanija svim svojim kapacitetima stavljena u funkciju da građani BiH i sve zdravstvene institucije u BiH budu snabdjevene lijekovima.

Po njegovim riječima, uslov za to je da se održe koridori za snabdijevanje repromaterijalima.

– U ovom momentu mogu da kažem da u slijedećih nekoliko mjeseci mi možemo da odgovorimo na sve potrebe tržišta, da nas sada hermetički zatvore – naveo je Uzunović.

Istaknuo je da u ovom momentu nema potrebe za bilo kakvom panikom, veledorgerije i apoteke imaju dovoljno lijekova.

On je zahvalio svim radnicima „Bosnalijeka“ koji predano od početka ove krize rade u težim uslovima nego što je to bilo ranije.

Najavio je da će zaposliti dodatne radnike na pogonu za proizvodnju dezinficionih sredstava, napomenuvši da je to sada jedna od najdeficitarnijih roba.

– Mogu odgovorno da kažem da mi sukcesivno možemo da proizvodimo i snabdijevamo, posebno zdravstvene ustanove, prije svega Klinički centar Sarajevo, Tuzla i ostale medincinske ustanove sa tim prijeko potrebnim sredstvom. Što se tiče esencijlnih lijekova, to jest životno važnih lijekova, „Bosnalijek“ većinu toga proizvodi, tako da možemo nadoknaditi eventualno potpunu zabranu uvoza – kazao je Uzunović, dodajući kako se nada da ovo neće dugo potrajati.

Zahvalio je ministru Fahrudinu Radončiću i svim institucijama koje su se uključile u direktni kontakt sa kompanijama kao što je „Bosnalijek“, koje su od strateške važnosti u ovakvim situacijama.

Po njegovim riječima, ovo je još jedan signal da se domaćoj industriji treba posvetiti veća pažnja, „da upravo zbog ovakvih stvari ne ostajemo bez ikakve pomoći s vana“.

Napomenuo je da je „Bosnalijek“ prioritetno izvozna kompanija, ali su sva svoja sredstva sada odlučili iskoristiti samo za tržište Bosne i Hercegovine.

Upitan šta se trenutno najviše traži, odgovorio je da je najveća potražnja za dezinficionim sredstvima, te da je „Bosnalijek“ proizvodnju uvećao za više od tri puta i pokušat će u narednim danima i to da povećaju.

– Snabdijevat ćemo, prije svega, zdravstvene institucije, jer su oni prvi bedem odbrane, i šire stanovništvo – kazao je direktor „Bosnalijeka“.

Dodao je da se traži i „Paracetamol“, dodajući da nema panike za tim, postoji dovoljno zalihe u BiH.

Pročitajte...