Povećan broj turista u TK

Zaključno sa zadnjim danom augusta ove godine, Tuzlanski kanton je turistički posjetilo 33.738 osoba. U istom periodu je zabilježeno i 91.336 noćenja, a što je povećanje od povećanje 9,3 %. Prednjače turisti iz Srbije, Njemačke i Hrvatske koji su ostvarili i najviše noćenja. Dnevnih posjeta našim turističkim atrakcijama bilo je znatno više i u Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona procjenjuju da ih je bilo 600 hiljada.
Do augusta ove godine Bosnu i Hercegovinu je turistički posjetilo više od 900 hiljada osoba, a što je povećanje za 11,7 %. U istom periodu je bilo blizu milion i 900 hiljada noćenja. I to je vidno povećanje u odnosu na isti period prethodne godine. Samo je u Tuzli ovog ljeta broj noćenja povećan za 16,3 %. Povećan je i broj dana zadržavanja turista u Tuzli, saznajemo u Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona. Podaci za nivo države, govore da našu zemlju najviše posjećuju Hrvati, Srbijanci, Saudijci, Slovenci i Kinezi. Najduže se zadržavaju Kuvajćani i Irci.
Među turističkim ponudama prednjače Tuzla odnosno Panonika, a potom Gradačac, Srebrenik, Lukavac, Zaštićeni pejzaž Konjuh. U Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona smo dobili i podatak da je do kraja augusta bilo i 600 hiljada dnevnih posjeta turističkim atrakcijama u Tuzlanskom kantonu.