Povećane i u podsticaje uvedene nove proizvodnje: Vlada TK usvojila Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2021.

Vlada TK usvojila je na današnjoj sjednici Plan novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2021. godinu u iznosu od 7 miliona maraka. Sredstva su raspoređena po modelu podrške proizvodnji, modelu kapitalnih ulaganja i modelu ostalih vrsta podrške. Programom je došlo do povećanja posticajnih mjera za nekoliko vrsta proizvodnje, a uvedene su i nove posticajne mjere. Program je usaglašen sa predstavnicima svih grupacija poljoprivrednih proizvođača.

Usvojeni Program novčane podrške za primarnu poljoprivrednu proizvodnju i ruralni razvoj TK za 2021. godinu povećan je sa prvobitno planiranih 4,5 na 7 miliona maraka. Povećanje je ishodovano na prijedlog ovog saziva Vlade. U odnosu na prošlu godinu došlo je i do značajnog povećanja podsticajnih mjera za nekoliko vrsta proizvodnje, kako za animalnu tako i za biljnu proizvodnju. Kako je istakao resorni ministar Vahidin Smajlović povećane su jedinične cijene po pojedinim proizvodnjama.

– Prije svega za kukuruz, zatim proizvodnju kornišona za industrijsku preradu, merkantilnog krompira. Povećani su poticaji za otkup poljoprivrednih proizvoda za preradu na području TK u animalnoj proizvodnji. Povećani su također poticaji što se tiče biljne proizvodnje i za otkup proizvoda u kooperaciji. U okviru animalne proizvodnje došlo je do povećanja jedinične cijene za muzne krave u liniji otkupa mlijeka, proizvodnju pilećeg mesa, dodao je ministar Smajlović.

Program donosi i novosti u poticajima. To je uzgoj rasplodnih junica za vlasnike fizička lica.

– Što podrazumijeva da fizička lica koja imaju dvije junice mogu da ostavre novčanu podršku. Sa federalnog nivoa za ovu podršku obezbijeđena su sredstva za pravna lica. Mi sada ovim Programom obezbjeđujemo i sredstva za fizička lica, a sve u cilju da poboljšamo, unaprijedimo domaću proizvodnju. Prije svega proizvodnju mlijeka kao jednu stratešku proizvodnju na području TK, ali i proizvodnju goveđeg mesa, naglasio je resorni ministar Vahidin Smajlović.

Od novih proizvodnji koje su uvrštene u ovaj Program je i organska proizvodnja.

– Svi smo svjesni važnosti organske proizvodnje i da ona ima veliki trend razvoja u zemljama okruženja i EU. Tako smo krenuli da našim poljoprivrednim proizvođačima organskih proizvoda damo podršku kako bismo imali što više razvijenu ovu proizvodnju. Također smo Programom predvidjeli i novu mjeru, a to je nabavka protivgradnih raketa za uspostavljanje sistema protivgradne zaštite, naglasio je.

Programom su planirana i sredstva za sufinansiranje plasteničke proizvodnje. Povećana su i sredstva za regresiranje kamata za otkup viška poljoprivrednih proizvoda, ali za nabavku opreme. Program novčane podrške za primarnu poljoprivrednu proizvodnu i ruralni razvoj TK za 2021. godinu postaje operativan danom donošenja i poljioprivredni proizvođači već od sutra mogu početi sa podnošenjem zahtjeva za proizvodnje koje su već završene. Opći kriteriji koje proizvođači moraju ispuniti su da su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, da imaju prebivalište na području TK, te da su izmirili poreske obaveze i obaveze po osnovu ugovora o zakupu državnog poljioprivrednog zemljišta.

(RTVTK)

Pročitajte...