Vijećnici u Gradačcu usvojili prvi rebalans Budžeta

Vijećnici Gradskog vijeća Gradačac podržali su danas prvi rebelans Budžeta za ovu godinu, čime je prvobitni budžet povećan za više od 1 milion i 113 hiljada KM. Prihodi od direktnih i indirektnih poreza povećani su za 260 hiljada, a povećani su i kapitalni transferi za nivoa FBiH i TK.

Transfer Vlade Tuzlanskog kantona od oko 455 hiljada KM odnosi se na projekte Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK za oblast vodnih naknada. Gradačac će dobiti i novac za energetsku efikasnost, odnosno utopljavanje objekata, koje implementira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK. Za realizaciju projekata turističkog razvoja novac u Gradačac ulaže i Turistička zajednica TK.

– Konkretno, radi se o nastavku izgradnje projekta vodovodnog sistema u Gradačcu, zatim o nabavci kotlova na pelet za Dom zdravlja i objekat Sportske dvorane i izgrdanju rasvjete na lokalitetu Stara Banja u Gradačcu – ISTIČE Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Rebalansom je planirano i povećanje za sportske klubove u iznosu od 125 hiljada KM, te su predviđena ukupna izdvajanja za sport u ovoj godini 600 hiljada KM. Dodatno će biti podržani RK Gradačac, NK Zvijezda i OK Kula-Gradačac. Vijećnici su usvojili i Prijedlog odluke o bezbijednosti u saobraćaju, koja se odnosi na vožnju električnih romobila. Vožnja romobila je dozvoljena, samo na trotoarima.

– Zakon nije omogućio korištenje ovih sredstava na saobraćajnicama. Odlukom je predviđeno da se romobili voze na trotoarima, a da prostore kao što su Gradski trg i park ostavimo isključivo za naše sugrađane, kako bi smanjili mogućnost nesreća koje se dešavaju – napominje Hajrudin Mehanović, predsjedavajući GV Gradačac.

Odluka o bezbijednosti saobraćaja na putevima u Gradačcu je rađena u saradnji sa nadležnom Policijskom upravom i zabranjuje vožnju električnih romobila djeci mlađoj od 14 godina.

Pročitajte...