Povećava se broj zaraženih koronavirusom, epidemiološka slika još uvijek zadovoljavajuća

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana, a model pohađanja nastave u školama donijet će kantoni. Sedmodnevna incidenca na nivou Federacije je 19,5 slučajeva na 100.000 stanovnika. Na području TK, u protekla 24 sata devet novozaraženih je iz Tuzle, te po jedno iz Banovića i Živinica. Iako je zabilježen porast broja oboljelih u odnosu na prethodnu sedmicu, epidemiološka situacija je i dalje stabilna, procjenjuju u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH. Vakcinacija je jedini spas ističu i iz Agencije za lijekove BiH.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva predložio je produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana. Uvedena je i nova naredba, prema kojoj će nadležna kantonalna ministarstva obrazovanja u saradnji s kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva i zavodima za javno zdravstvo kantona, spram epidemiološke situacije, donijeti odluku o modelu i početku pohađanja nastave u predstojećoj školskoj godini za osnovno i srednje obrazovanje. Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH će u narednih 15 dana pripremiti prijedlog provođenja mjera u slučaju povećanja incidence, broja hospitalizacija i smrtnih slučajeva. Insistira se na provođenju svih naredbi, a posebno organizacija vakcinacije, otvaranje punktova za masovnu vakcinaciju i formiranje mobilnih timova. Idalje je u našoj zemlji mali procenat vakcinisanih, a razlog za to je sumnja u vakcine čemu svjedoči i broj prijava Agenciji za lijekove BiH o neželjenim reakcijama nakon vakcinacije.

Azira Čajić, načelnica Sektora za farmakovigilancu i materiovigilancu kaže da: “Od ukupno 705 do sada obrađenih prijava klasificirano je kao “non serious” – očekivane reakcije na vakcinu, uobičajne i prolazne, nisu ozbiljne, sa oporavkom u prosjeku od jednog do tri dana nakon vakcinacije”.

Prijavljeni simptomi su uobičajene reakcije na vakcine kao što su: povišena tempratura, groznica, kašalj, umor, glavobolja, malaksalost, slabost, bol i otok na mjestu primjene, crvenilo, osip po koži, bol u mišićima, zglobovima, preznojavanje, povraćanje, mučnina ili gubitak čula okusa ili mirisa – navodi sagovornica. Ističe i da, kod slučajeva prijavljenih ozbiljnih neželjenih reakcija uglavnom su prijavljeni simptomi potencirali već postojećim hroničnim oboljenjima i simptomima koji se navode te su karakteristični za ta oboljenja a ne za samu vakcinu.

Iz Agencije za lijekove BiH dodaju da do danas primljene analizirane prijave o neželjenim reakcijama ne mijenjaju pozitvan profil koristi rizika vakcine koje su dostupne u BiH, a to u velikoj mjeri potvrđuje njihov poznati profil reakcije na vakcinu. U našoj zemlji do sada je vakcinisano 8,73 posto stanovništva. U posljednja 24 sata u TK evidentirano je 11 novozaraženih korona virusom, a testirano je 229 uzoraka. Devet novozaraženih je iz Tuzle, te po jedno iz Banovića i Živinica. Nisu zabilježeni smrtni ishodi, a trenutno su u TK korona virusom aktivno zaražene 73 osobe, 11 je hospitalizovano od čega jedna na mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali pozitivni u kućnoj izolaciji. Cilj masovne vakcinacije je zaustaviti prenos virusa, a sam tim i pandemiju staviti pod kontrolu.