Žene Srebrenice nezadovoljne činjenicom da je Savčiću omogućen bijeg iz BiH

Tradicionalno 11. u mjesecu članice Udruženja ‘’Žene Srebrenice’’ održale su mirne proteste u Tuzli. Noseći transparente s fotografijama žrtava genocida, iskazale su i nezadovoljstvo zbog propusta u procesnim pravosudnim radnjima i  činjenice da je omogućen bijeg Milomiru Savčiću, predsjedniku Boračke organizacije RS-a, optuženom da je počinio ratne zločine i da je negirao genocid.     

Bratunčanki Zumri Mehić u genocidu su ubili sva četiri sina, muža, sestriće. U Memorijalnom centru Potočari su njihovi mezarovi. Živi sama u Kladnju. Ne miri se sa činjenicom da institucije sistema u entitetu Republika Srpska i Republici Srbiji još uvijek ne priznaju sudske presude.

Posljednji bijeg u Srbiju optuženika za genocid u Srebrenici koji je javno negirao genocid i za što mu je određena mjera pritvora, nije neočekivan za majke Srebrenice. Majke su ipak optimistične, da će izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje negiranje genocida i ratnih zločina, doprinijeti da se zaustavi atmosfera euforije i tretiranja ratnih zločinaca kao heroja rata.

Žene Srebrenice ne odustaju. Dokazale su to i mirnim protestom u centru Tuzle koji ih je okupio i ovog jedanaestog.