Pozitivna sportska priča: Fudbalski klub Stupari osnovan omladinskim aktivizmom

Ništa nije potrebno mladom čovjeku kao društvo inteligentnih osoba. Jedan od najboljih pokazatelja tome su upravo mladi u Stuparima, koji su udruženim snagama, uprkos mjerama opreza i zabranama zbog pandemije koronavirusa, ove godine osnovali fudbalski klub. Bez malverzacija, podmićivanja i politike osnovan je Fudbalski klub Stupari kojem je osnovni cilj kreirati ambijent zdrav za cijelo društvo. Odlučili su prihvatiti odgovornost i dokazati da se može uspjeti bez stereotipa koji se vežu za sport i život generalno u našoj sredini, te da je moguće sve ostvariti ukoliko se planski radi na cilju koji imamo.

Upoznavanje, druženje i suradnja kroz sport

Osnivači kluba, Fahrudin Hodžić i Eldin Kadrić, naglasili su da je mladim osobama iz našeg regiona, pa i šire, potrebno pružiti mogućnost da se kroz sport upoznaju, druže i sarađuju.  Sport je odlična prilika da se kod mladih razbije manjak društvenosti, samopouzdanja, te nedostatak socijalnih vještina. Pored socijalnih benefita, tu su i oni zdravstveni jer tjelesna aktivnosti utiče na očuvanje svakog dijela tijela. Možda se sada i ne čini toliko važnim, ali kako starimo, tijelo će nam biti zahvalno.

“Održava se energetska ravnoteža, što utiče ne samo na bolje održavanje tjelesne težine, već i na bolji izgled, ljepše držanje tijela i cjelokupnu bolju organizaciju života,” ističu iz kluba, te dodaju kako na svojim članovima primijete znatne pozitivne promjene od kada su udružili snage što ih posebno veseli.

U početku je klub brojao svega desetak članova, što se vrlo brzo promijenilo. Danas ih ima preko 50, računajući igače, članove koji posjeduju članske karte i taj broj svakim danom raste. Interes ne pokazuju samo mještani Stupara, već i okolnih mjesta.

“Sve je više djece koja dolazi na utakmice i podržava nas, koja su se barem na kratko odvojila od imaginarnog svijeta i online “takmičenja” iako im mi iz kluba stalno naglašavamo da na utakmice ne trebaju gledati kao na rivalstvo nego prijateljstvo”, navode osnivači.

Iz kluba naglašavaju da mnoge ciljeve ne bi uspjeli realizovati bez pojedinaca iz svijeta fudbala, kao ni bez osoba iz cijelog sportskog saveza Kladanj koji su svojim iskustvom uveliko pomogli pri organizaciji prvih treninga, događaja i uvodnih pojedinosti, čime su im pružili ‘vjetar u leđa’. Individualna posvećenost grupnom naporu je ono što čini uspješan timski rad, jak tim može bilo kakvu viziju pretvoriti u stvarnost.

“Najljepša stvar koju smo uspjeli napraviti jeste da smo razbili stereotip o neprijateljskom odnosu između susjednih klubova i pokazali ljudima u okruženju da se itekako može ostvariti dobra i zdrava komunikacija između dva rivalska kluba (FK Stupari i NK Konjuh). Mještani su to u početku gledali kao veliki rivalitet ali mi smo pokazali da je sport iznad tih razmišljanja i rivalitet smo zadržali samo u okvirima fudbalskog terena” pojašnjava Kadrić, te ističe da su mnogo različitih karaktera spojili u jedno, te uskladili i sinhronizovali ciljeve.”

Budući planovi

Ono što klubu trenutno nedostaje, obzirom da jedinu finansijsku podršku u vidu sponzorstva imaju od strane firme ‘Korektbau’ su finansijska sredstava uz pomoć kojih bi igračima omogućili što bolji ambijent za razvijanje prije svega na igračkom, a kasnije i na personalnom nivou.

“Ponosan sam na naše igrače jer su doista skromni i spremni na dijeljenje svega čime raspolažemo. Zaista smo zahvalni na sponzorstvu, kao i na svim ostalim vidovima podrške i također moram naglasiti da nam svi sportski radnici koji su pratili naš rad poručuju da ne posustajemo nego nastavimo istim tempom˝, kazao je Hodžić i dodao da je za njih i naizgled mali progres velik jer su potpuno neovisan, omladinski skup koji gazi ‘trnovitim stazama’.

Jedan od najvažnijih planova za budućnost je, kako kažu, izgradnja fudbalskog stadiona ali nedostatak finansijskih sredstava i nemogućnost pronalaska adekvatne lokacije znatno ih usporavaju.

“Mi smo spremni na obeshrabrujuće riječi i poruke, ali smo fokusirani na traženje podrške od onih koji prepoznaju našu ozbiljnost i zalaganje. Sigurni smo da ćemo jednog dana imati svoj stadion upravo zbog toga što su sve naše namjere od samog početka ispravne i jasne, a to će se prepoznati. Želimo poručiti mladima da se priključuju ovakvim ili sličnim omladinskim projektima, podrže ih i daju svoj doprinos jer će jednog dana osjetiti koliko su slatki plodovi vlastitoga rada˝, navode iz kluba.

(RTVTK/TIP)