Pravoslavni vjernici širom BiH proslavili Božić

Pravoslavni vjernici u BiH i ostatku svijeta danas slave najradosniji praznik Božić, dan rođenja Isusa Hrista. U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli služena je božićna liturgija, kojom su pravoslavci dočekali ovaj značajan praznik.  Sinoć je u dvorištu hrama tradicionalno zapaljen i badnjak, ali su zbog pandemije koornavirusa izostali tradiconalni običaji podjele kuhanog vina i uživanja u prelijepom vatrometu.

Autor: Dino Dropić

Pravoslavni Božić slavi se u duhu brojnih običaja, prventsveno u porodičnom okruženju.  Proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju gdje  vjernici koji su postili Božićni post pristupaju „svetoj tajni pričešća“. U Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli služena je božićna liturgija  na kojoj su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti dočekali najradosniji hrišćanski blagdan. Hrišćani tradicionalno vjeruju da na taj dan svi koji su tokom godine bili u svađi, međusobno bi trebali uputiti riječi izvinjenja i pomiriti se.

 “Neka ovaj Božić djeco naša duhovna unese u naše domove mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane vašega života. Neka nam novorođeni mladenac Hristos podari pokajanje i spremnost na praštanje. Ukoliko ima onih između vas koji su u svađi pozivamo vas da u božijoj radosti jedni od drugih zatraže opraštaj, muž od žene a žena od muža, djeca od roditelja a roditelji od djece, susjed od susjeda. Moramo zatražiti oproštaj jedni od drugih ako hoćemo da budemo božiji i da nam Božić bude radostan, srećan, blagoslovljen i mi u njemu. Sa ovim željama i molitvom o mladencu Hristu želimo vam svako istinsko dobro u novoj 2021. godini. Pozdravljamo vas radosnim božićnim pozdravom koji u sebi nosi slavljenje boga na nebu, a na zemlji mir a među ljudima dobru volju. Mir božji hristos se rodi”, istakao je Spasoje Radovanović, svećenik Pravoslavne crkve u Tuzli.

Nakon liturgije članovi porodice se okupljaju u svom domu, mole se Gospodu i lome česnicu-pogaču u kojoj je stavljen novčić. Vjerovanja nalažu da će onome ko pronađe novčić u pogači naredna godina biti posebno sretna.  Miloš Trišić aroh tuzlanski poželio je svim vjernicima najljepše želje uz poruku da   čuvaju svoje i tuđe zdravlje, poštujući tako svetinju života.

 Draga braćo i sestre u ime bratstva hrama i naše crkvene uprave, srdačno i od svog srca i duše čestitamo vam najradosniji hrščanski praznik Božić uz želje  i molitve mladencu Hristu da  vama i vašim domovima izlije blagodat duha svetoga i blagodat da  u domove i u srca vaša do kraja života uđu radost, radost života, zdravlje duhovno i tjelesno i svaka dobra i želje. Želimo vam nadu Božića jer je Božić praznik mira u nadi da u ovoj godini koja je pred nama prođe zlo koje je zadesilo čitav svijet”, rekao je Miloš Trišić paroh tuzlanski.

  Prema narodnim običajima, za Božić se Bogu  prinosi žrtva, odnosno kolje se prase ili janje. To je blagdan istinske sreće, ljubavi i  praštanja, a vjernici  čestitaju jedni drugima Božić riječima “Mir Božiji, Hristos se rodi”. Sinoć je u dvorištu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli zapaljen badnjak, ali je ove godine izostao  tradicionalni vatromet, kao i podjela kuhanog vina, zbog epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa. Unatoč nedostatku tradicionalnih običaja, sigurno da božićnog duha i ove godine sigurno neće nedostajati.

Pročitajte...