Trump priznao poraz na izborima

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je prvi put priznao da mu je mandat završen i obećao je uredan prijenos vlasti.
– Iako se potpuno ne slažem s rezultatima izbora i činjenice su na mojoj strani, bez obzira na to, bit će uredna tranzicija vlasti 20. januara, objavio je u saopćenju.
– Iako je to kraj moga mandata, tek je početak borbe da Amerika ponovno postane velika, poručio je Trump.

– Razumijem vašu bol. Imali smo izbore na kojima smo pokradeni. Svi to znaju, pogotovo druga strana. Ali sada morate da idete kućama. Potreban nam je mir. Potreban nam je red i zakon, kazao je Trump.

Kongres je potvrdio Joea Bidena za budućeg američkog predsjednika. Nakon četverosatnog prekida zbog nasilnog upada Trumpovih pristaša na Capitol, Senat je, kako bi potvrdio pobjedu demokrate Joea Bidena u srijedu navečer nastavio je sjednicu. Izabrani predsjednik Sjedinjenih država Džo Bajden jasno je poručio:

– Scene haosa na kapitolu nisu ogledalo prave Amerike. Ne predstavljaju ono ko smo mi. Ono što smo vidjeli je mali broj ekstremista. Uz ovo izabrani predsjednik Amerike je naglasio:

– Sada i naredne četiri godine mora se raditi na restauraciji demokratije. Iskreno i časno poštovanje zakona.

Potpredsjednik Mike Pence je u obraćanju na početku sjednice izrazio žaljenje zbog ovog “crnog dana” i osudio je “nasilje”. “I nakon nasilja i vandalizma, kakvi nisu viđeni na ovom Capitolu, izabrani zastupnici naroda Sjedinjenih Američkih Država ponovo su se okupili, istog dana, kako bi branili Ustav”, istaknuo je Pence. Podsjećamo, manja grupa zastupnika u Zastupničkom domu došla je na rub fizičkog obračuna tokom sjednice na kojoj trebaju biti prihvaćeni elektorski glasovi iz saveznih država, prema kojima je Joe Biden pobijedio Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima. Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser proglasila je vanredno stanje u američkom glavnom gradu u trajanju od 15 dana, nakon invazije Trumpovih pristalica na Capitol Hill. “Mnogo ljudi došlo je u Washington s oružjem s namjerom da izazovu nasilje i uništenje“, rekla je Bowser u saopćenju. “Koristili su hemijska nadražujuća sredstva, cigle, boce i oružje i njihovi motivi i dalje su prisutni“, dodala je. Četiri osobe su poginule, a desetine uhapšene u neredima na Capitol Hillu u Washingtonu, objavio je kasno u srijedu navečer šef policije Robert Contee. Haos koji su pobornici američkog predsjednika Donalda Trumpa započeli u američkom Kongresu u četvrtak je osuđen u svjetskim medijima, s naslovima poput „Trump zapalio Washington“, „Demokratija pod opsadom“ ili „Državni udar ludila“. Velik dio svjetskih medija za nasilje direktno krivi odlazećeg predsjednika, optužujući ga da je ohrabrivao demonstrante. U Britaniji na naslovnici The Timesa stoji kako su „Trumpovi pobornici upali u srce američke demokratije“, a britanski list opisuje kako su „demokrati i republikanci stavili gas maske i sakrili se ispod stolova dok su se njihovi zaposlenici krili u uredima“. „Demokratija pod opsadom“, naslov je u Daily Telegraphu koji piše o „scenama nasilja i haosa bez presedana“ u Washingtonu i „hordama Trumpovih pobornika“ koji su ušli u Kapitol. Za Guardian je to predstavljalo „najdramatičniji izazov američkom demokratskom sistemu od građanskog rata“.

 

 

Pročitajte...