Predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin posjetio BiH

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin boravio je u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a susreo se s predstavnicima Nogometnog saveza BiH (NSBiH), Predsjedništva i Vijeća ministara BiH.

Nakon obavljenih razgovora Čeferin je otputovao na žrijeb za grupe svjetskog prvenstva u Rusiji, a prethodno se obratio bh. medijima i objasnio o čemu je bilo riječi tokom posjete našoj zemlji.

Naglasio je da je najveći problem za nogomet u BiH veoma loša infrastruktura, zbog čega je brojnim talentovanim bh. nogometašima onemogućen napredak, te da je UEFA spremna pomoći po tom pitanju, ali da se i nadležni organi u BiH moraju uključiti u taj proces.
– Znali smo da Nogometni savez BiH radi dobro i da je postao evropski savez. Znamo da imate perspektivnu ekipu, ali i lošu infrastrukturu. To su bili predmeti današnjih razgovora s NSBiH, Predsjedništvom i sa predsjednikom Vladom. Jasno smo precizirali da želimo pomoći, ali moraju se uključiti i država i lokalna zajednica. Dobili smo garancije da su spremni za izgradnju infrastrukture, jer bez infrastrukture nema dobrog nogometa. Bosnu je potrebno “pogurati” da nešto uradi po tom pitanju – rekao je Čeferin.
Rekao je da NSBiH mora odlučiti koji će stadion biti obnovljen, a da UEFA može samo davati sugestije.
– Znam da reprezentacija donekle ima problem gdje da igra i da su gotovo svi stadionu u BiH na granici regularnosti. Na infrastrukturi se treba raditi po cijeloj BiH za bolju budućnost nogometa – ističe čelnik UEFA-e.
Osvrnuo se i na problem huliganizma na nogometnim stadiona, posebno u zemljama Balkana, kao i o organizovanju regionalne nogometne lige.
– Teško je da UEFA, ali i vaš savez mogu nešto učiniti po tom pitanju. To moraju rješavati države odgojem mladih ljudi, a vidjet ćemo šta donosi budućnost. O regionalnoj ligi nismo razgovarali, mislimo da je još uvijek rano govoriti o tome jer u regionu još uvijek imamo mnogo sigurnosnih problema zbog kojih smatramo da je prerano za takvo takmičenje. Također zbog regionalne lige bi ispaštala nacionalna prvenstva – objašnjava predsjednik UEFA-e.

Na pitanje mješanja politike u nogomet Čeferin naglašava da UEFA nije promjenila stavove o tom pitanju, ali da neke stvari trenutno nisu u potpunosti definisane.
– Statut je jasan, ali miješenje politike u nogomet je nedefinisano. U svim evropskim zemljama imamo članove izvršnih odbora, čak i predsjednike koji su aktivni političari. Možda će se u budućnosti precizirati ova oblast. Mi imamo problem ako se u konkretne odluke struke saveza miješa politika, ako politika određuje predsjednika saveza ili selektora. Da li je to slučaj u NSBiH ja ne znam – podvukao je Čeferin.

Predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić ističe da je posjeta i razgovori sa čelnikom UEFA-e dobri za svaku evropsku zemlju, te da je sada jasniji put kojim nacionalne selekcije treba da idu.
– Želimo podići našu saradnju s UEFA-om na jedan viši nivo, koja će donijeti benefite Nogometnom savezu BiH. Posjeta predsjednika UEFA-e znači puno za naš savez i vjerujemo da će nam njegova posjeta dati vjetar u leđa – rekao je Begić.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno