Predstava “Balkanski špijun u Sarajevu” po drugi put odigrana pred tuzlanskom publikom

Tuzlanska publika sinoć je u BKC TK Tuzla mogla pogledati predstavu “Balkanski špijun u Sarajevu” Narodnog pozorišta Sarajevo. Predstava je rađena po tekstu Dušana Kovačevića, a adaptaciju i režiju potpisuje Sulejman Kupusović. „Balkanski špijun u Sarajevu“ premijerno je izveden 29. novembra 2012. i od tada interes javnosti ne jenjava, te je i ovo, njeno drugo izvođenje pred tuzlanskom publikom bilo rasprodato.

Izvanrednom adaptacijom teksta i njegovim smještanjem u najaktuelniju bosanskohercegovačku stvarnost, komedija ‘Balkanski špijun u Sarajevu’ Dušana Kovačevića po kojem je svojevremeno i snimljen kultni film, osamdesetih godina prošlog stoljeća, još uvijek je svježa, žestoka i nadasve duhovita satira koja raduje i nasmijava teatarsku publiku.

Kontekst predstave Balkanski špijun u Sarajevu nešto je drugačiji u odnosu na original. Kroz niz već poznatih, ali i inovativnih komičnih situacija, bavi se odnosom domaćih i susjednih političara prema Bosni i Hercegovini. Predstava Balkanski špijun u Sarajevu jedna je od ozbiljnih komedija, koje osim pregršt smijeha donose i dosta tema za razmišljanje. Prožima se tema jugonostalgije , kao i današnjih, ali i svjetskih aktuelnih tema terorizma, koje je Kupusović grandiozno-satirično smjestio u Bosnu gdje se kroz komediju nasmijao patološkoj opsjednutosti banjalučkih i beogradskih političara, samozvanih eksperata za terorizam, koji su tvrdili da je Bosna leglo Al-Kaide. S druge strane, smještena je tema o religiji, islamističkim idejama ljudi koji sebi daju za pravo da odlučuju da li je neko religiozniji ili ne od njih, jer ulazeći u krizu prisjećaju se Jugoslavije i režima koji ih sve više rastužuje zbog činjenice da današnji lideri ne obraćaju pažnju na “malog čovjeka”.

Spektakularne izvedbe glavnih glumaca: Izudina Bajrovića, Ejle Bavčić-Tarakčija, Aldina Omerovića, Zane Marjanović i Milana Pavlovića, podigli su ovu predstavu na visoki nivo i od dana premijere, 29. novembra 2012. do danas puni salu Narodnog pozorišta Sarajevo kao i na brojnim gostovanjima gdje je uvijek dobivala mnoge nagrade i priznanja.