Predstavljanje kampanje Obrazovanje za novo vrijeme

Na ovogodišnjoj Europskoj noći istraživača, koja će se u petak 27.09. s početkom u 17,00 sati održati u devet gradova u BiH i oko 300 gradova širom Europe, bit će upriličena i jedna premijera.

Riječ je o kampanji Obrazovanje za novo vrijeme putem koje Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje nastoji informirati javnost zbog čega su nam promjene u obrazovanju potrebne i što se njima želi postići.

Naime, ova školska godina od posebnog je značajna za obrazovanje u Bosni i Hercegovini jer će u prosincu biti objavljeni rezultati velikog međunarodnog istraživanja PISA 2018 u kojem su prvi put sudjelovali i petnaestogodišnjaci iz naše zemlje. Bit će to jedinstvena prilika da javnost, ali i obrazovne vlasti u BiH, dobiju vjerodostojne i međunarodno mjerljive pokazatelje učeničkih postignuća neophodnih za kontinuirano praćenje i unapređivanje obrazovanja.

Temelj svakog uspješnog društva je ulaganje u mlade – stoga učenici, roditelji, prosvjetni radnici i cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini, imaju pravo tražiti kvalitetno i svrsishodno obrazovanje. Kampanja „Obrazovanje za novo vrijeme“ ima za cilj pokretanje tog procesa, kako bi škole u BiH mogle adekvatnije pripremati mlade generacije za svijet koji se ubrzano mijenja.

Posjetitelji Noći istraživača u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Tuzli i Brčkom moći će saznati više o značaju istraživanja PISA za cjelokupno društvo, a bit će prilike i za osvajanje nagrada u posebnom „kolu sreće i znanja“ i kvizu za učenike.

Kampanju „Obrazovanje za novo vrijeme“ provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO), u suradnji s nadležnim ministarstvima obrazovanja/prosvjete, te uz podršku partnera: Ambasade SAD u BiH, UNICEF-a, Delegacije Europske unije, Misije OSCE-a u BiH, Save the Children-a i Fonda otvoreno društvo.

Kampanju možete pratiti i u nju se uključiti putem facebook stranice „Obrazovanje za novo vrijeme“ https://www.facebook.com/Obrazovanje-za-novo-vrijeme-101636511208213/