Predstavljeni primjeri dobre prakse u selektivnom odlaganju otpada

Prekogranični projekat primarne selekcije otpada u kome su učestovali Tuzla i Užice ukupne vrijednosti  700 hiljada eura trajao je 18 mjeseci. Sada se u ušlo posljednji mjesec njegove realizacije. Danas je tim povodom odranizirana  završna konferencija na kojoj su učesnici u njegovoj realizaciji sumirali rezultate ali i predložili dalju perpektivu nastavka uspješnih praksi u oblasti selekcije otpada. U  projekat primarne selekcije otpada bile su uključena četiri regionalna pratnera, dva iz Srbije, Centar za ekologiju i energiju i JKP “Komunalac”Tuzla. Iste aktivnosti realizirane su u Tuzli i Užicu. U Tuzli je rađena primarna selekcija otpada u tri  mjesne zajednice.  “Mi smo u našem gradu  imali negdje oko 2500 domaćinstava i 500 kanti. Bile su to tri mjesne zajednice, Gornja Tuzla, Solina i MZ Dokanj. Tako mi ćemo u svakom slučaju  i dalje tražiti sredstva kako bi proširili i povećali mrežu primarne selekcije otpada u našem gradu”, rekao je Admir Bećirović, direktor JPK “Komunalac” Tuzla.

Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju istakla je kako su  naknadnim uštedama uspjeli organizirati primarnu selekciju otpada u  MZ Solina u kolektivnim stambenim objektima, MZ Brčanska Maltai dijelu MZ Stupine. Znači razdava se otpad na ambalažni i miješani otpad,dodatno se u zelene kontjnere odvaja staklo.

Rječ je o drugom projektu iz iste oblasti sa zajedničkim partnerima iz Srbije od posebnog značaja sa JKP “Komunalac” Tuzla.  To je važno zbog značajnih finansijskih sredstava koja su uložili u proširenje primarne selekcije otpada u Tuzli koji se uklapa i u Strategiju upravljanja otpadom.

Pomenute tuzlanske mjesne zajednice dobar su primjer primarne selekcije otpada. Upravo zbog toga razmišlja se o širenju  ali i unapređenju sveukupnog sistema poput zbrinjavanja kabastog i građevinskog  otpada.

 

 

 

 

Pročitajte...