Zbog pandemije koronavirusa smanjen broj davalaca krvi u Tuzlanskom kantonu

Poliklinika za transfuziologiju UKC-a Tuzla ima dovoljan broj rezervi krvi.  Svi pacijenti koji su trebali krv tokom svog liječenja su je i dobili. Primjetna je manja količina pojedinih krvnih grupa, a razlog tome je i smanjen broj davalaca krvi u 2020. godini. Prosječno krv godišnje da oko 13 hiljada osoba. Plan Poliklinike je da u ovoj 2020. godini 3 odsto stanovništva daruje krv, međutim pandemija koronavirusa pokvarila im je planove. Svakodnevno vrše akcije darivanja krvi kako bi skupili dovoljne količine za sve one kojima je neophodna.

Autor: Dino Dropić

U odnosu na prethodnu godinu, pandemija koronavirusa glavni je krivac zbog smanjenog broja davalaca krvi na Poliklinici za transfuziologiju UKC-a Tuzla. Međutim, rezervi krvi ne nedostaje, bar ne u velikoj količini. Primjetan je nedostatak određenih krvnih grupa, najviše nulte negativne. Unatoč tome, svi pacijenti kojima je potrebna krv i koji se nalaze na liječenju, adekvatno su zbrinuti. Iz Poliklinike navode kako svakodnevno provode akcije, i pozivaju zdrave ljude da daruju tečnost, koja život znači.

 “ Sa onim brojem doza krvi koje prikupljamo mi uspjevamo sva hitna stanja zbrinuti ali mi sljedeći dan trebamo davaoce krvi, moramo misliti unaprijed, moramo misliti na sve iduće pacijente, moramo imati rezerve krvi za sve druge pacijente koje dolaze neplanirano. Rezerve krvi u svim tranzfusiološkim kućama nisu stabilne, one su promijenjive. Promijenljive su iz časa u čas, iz dana u dan. Mi trenutno ne možemo reći da smo na minimumu s rezervama krvi ali isto tako ne možemo reći ni da ih imamo dovoljno. Standardno nama nedostaju negativne krvne grupe, posebno moram reći i pozvati sve one ljude koje su nulte negativne krvne grupe ako mogu da dođu darovati krv”, rekla je Ajša Đedović organizator akcije darivanja krvi u Poliklinici za transfuziologiju UKC-a Tuzla.

 Jedan od onih koji sa osmijehom na licu, svaka tri mjeseca daruje krv je i Selmir Buljkić. U budućnosti planira nastaviti ovim tempom  jer kako ističe upravo njegova krv može nekome spasiti život.

 “Nekad dođem ovdje nekad to bude dobrovoljna akcija darivanja krvi u Kalesiji koje organizuje Crveni križ, ali u većini slučajeva sam ovdje na transfuziologiji. Naravno da mi puno znači, svaki put kad dajem krv za mene je taj dan baš poseban jer lijepo se osjećam kad znam da nekome moja krv može pomoći, može sutra spasiti život”, istakao je Selmir Buljkić.

 Iz Poliklinike za transfuziologiju  UKC-a Tuzla pozivaju sve građane Tuzlanskog kantona da se odazovu akcijama. Isto tako, svakim radnim danom mogu doći u njihove prostorije i pridružiti se onima koji redovno daruju krv.

Pročitajte...