Predstavnici KUCZ obišli poplavljena područja u TK: U toku čišćenje poplavljenih objekata na području Tuzle

Nakon olujnog nevremena koje je u nedjelju u poslijepodnevnim satima zahvatilo Tuzlu, sve službe zaštite i spašavanja, kao i operativne službe, u vrlo kratkom vremenskom periodu, izašle su na teren i pristupile čišćenju i saniranju šteta. Predstavnici kantonalne uprave civilne zaštite danas su posjetili mjesne zajednice Dokanj i Breške koje su najviše stradale u poplavama.

Prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite obilne kišne padavine koje su zahvatile područje Tuzle prouzrokovale su brojne nevolje na području Grada Tuzla. Božo Banović iz mjesta Brkani, mjesna zajednica Dokanj, kaže da za svoje 62 godine života nije zapamtio ovakve posljedice nevremena.

– Bila je kiša ko i uvijek i onda nakon pola sata padanja nisi mogo auto sklonit, to je bilo nenormlno. Saniramo malo koliko možemo sami nemoćni smo. Očekujemo neku pomoć, da li opština, dali kanton , civilna zastita, kazao nam je Božo.

Danas su predstavnici Kantonalne uprave civile zaštite posjetli najpogođenije mjesne zajednice. Voda se povukla, ali je iza sebe ostavila velike štete. Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zoran Jovanović kaže kako se iz godine u godinu ovaj problem ponovlja. Jovanović navodi da su poplave nastale zbog neuređenosti vodotoka koji su u sušnom periodu bezopasni.

– U slučaju malo većih padavina mi iz godine u godinu doživljamo iste probleme. Vidjeli ste kada ste snimali potoke i riječna korita da je uglavnom ljudski faktor zatajio. Ostavlja se svašta u potocima, prave se vještačke brane. Normalno voda izljeva i pravi nam milionske štete. Ovo što smo vidjeli do sada to su ogromne štete na području Grada Tuzle samo, naglasio je Jovanović.

Direktor Jovanović ističe da se riješenje ovog problema ogleda u osnivanju preduzeća na području TK koje će biti zaduženo za upravljanje vodama druge kategorije.

Ono što slijede u nastavku je procjena štete koju su poplave prouzrokavale. Iz Kantonalne uprave civilne zaštite ističu da ukoliko se proglasi stanje prirodne nesreće, kantonalni štab civilne zaštite će uvažiti sve zahtjeve i na taj način pomoći lokalnim zajednicama.

(RTVTK)

Pročitajte...