Predstavnici međunarodne zajednice traže deblokadu rada Komisije za vrijednosne papire FBiH

U zajednička izjavi Delegacija Evropske unije u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva i Ureda visokog predstavnika (OHR) traže od vlasti Federacije BiH deblokadu rada Komisije za vrijednosne papire FBiH.

-Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine, ključna institucija koja osigurava da banke, berza i dioničarska društva posluju transparentno i u skladu sa pravilima, je u potpunosti paralisana više od godinu dana. Posljedice su ogromne za ekonomiju Federacije BiH kao i cijele zemlje. Komisija određuje uslove protoka novca kroz banke i preduzeća, i iz tog razloga utiče na poslovanje stotina kompanija, njihovih zaposlenih i poslovnih partnera, kao i na građane, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Ističe se kako preko 400 neriješenih zahtjeva čekaju odobrenje Komisije, uključujući investicije u vrijednosti od preko 100 miliona BAM.

-To se dešava u situaciji u kojoj se zemlja suočava sa posljedicama zdravstvene i ekonomske krize izazvane pandemijom. Ekonomski oporavak i rast zaposlenosti su ugroženi zbog nemogućnosti kompanija i banaka da povećaju kapital, da se spoje sa drugim kompanijama, ili provedu druge uobičajene poslovne transakcije. Zaposlenici Komisije za vrijednosne papire su također ugroženi jer niko nije mogao da odobri isplatu njihovih plata ili zdravstvenog osiguranja.Efikasno finansiranje kompanija predstavlja polaznu tačku ekonomskog rasta i blagostanja. Kao što je već mnogo puta naglašeno, ključni faktor podrške ekonomskom rastu za otvaranje novih radnih mjesta jeste omogućavanje preduzetnicima pristup novcu za investicije. Preduslov za to je funkcionalna Komisija za vrijednosne papire, poručuju navedeni međunarodni predstavnici u svojoj izjavi.

Oni pozivaju vlasti Federacije BiH da deblokiraju rad Komisije za vrijednosne papire tako što će bez odlaganja pristupiti imenovanju njenih članova i preduzeti sve neophodne korake kako bi osigurali da odluka o imenovanjima bude donesena brzo, uz potpuno poštivanje svih relevantnih zakona i kriterija odabira.

-Nezavisnost i profesionalizam su od suštinske važnosti za osiguranje visokih standarda izvrsnosti svih nadzornih tijela. Institucije moraju djelovati na jasan i transparentan način kako bi izgradile povjerenje u tržište. Evropski standardi i domaći zakoni definišu stroge kriterije za odabir članova Komisije za vrijednosne papire, uključujući u pogledu obrazovanja, stručnog i profesionalnog znanja, sukoba interesa, obavljanja dužnosti u političkim strankama, učešća u političkim aktivnostima i kaznene evidencije, navodi se u izjavi.

Postoje mnogi uspješni, vrijedni građani BiH koji, kako ističu, zadovoljavaju te kriterije i zaslužuju priliku da promijene stvari i ponude svoju ekspertizu i iskustvo za dobrobit svoje zemlje.

-Sudionici na tržištu i preduzeća zahtijevaju od svih tijela u ovom procesu hitno rješavanje situacije u vezi sa radom Komisije, uključujući trenutnu obnovu njenog funkcionisanja i izbjegavanje bilo kakvog budućeg nefunkcionisanja ove institucije. Federacija BiH, kao jedan od entiteta u demokratskoj zemlji čiji cilj je pridruživanje Evropskoj uniji, ne može si priuštiti paralizu jedne od svojih važnih institucija, zaključuje se u zajedničkoj izjavi Delegacije Evropske unije u BiH, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Ureda visokog predstavnika (OHR).

Pročitajte...