Predstavnici Vlade FBiH posjetili RMU Banovići: Planirane investicije od 107 miliona KM

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ministar za energetiku, rudarstvo i industriju Nermin Džindić danas su, tokom sastanka u Banovićima, pružili punu podršku radu Rudnika mrkog uglja Banovići. Dogovorene su i aktivnosti na izgradnji Bloka Termoelektrane Banovići i načini za obezbjeđenje kreditnih sredstava za sve neophodne investicije.

Novinar: Zlatan Jahić

Rudnik mrkog uglja Banovići za prvih 6 mjeseci ove godine ostvario je dobit od oko pola miliona maraka, rečeno je tokom susreta delegacije Federalne Vlade sa članovima Uprave banovićkog Rudnika. Delagacija Vlade Federacije dala je podršku planovima za dalji razvoj i modernizaciju Rudnika. A planovi podrazumijevaju investicije od 107 miliona KM.

Iz Uprave RMU Banovići kazali su da, iako je neophodno smanjivati broj radnika, nijedan njihov uposlenik neće biti otpušten. Dogovorena je i saradnja sa Razvojnom bankom FBiH kroz za planirane investicije u ovoj godini.

Na sastanku je nagašeno da se nastavljaju i aktivnosti na izgradnji Bloka Termoelektrane Banovići. Premijer Novalić mišljenja je da se ovaj projekt može realizovati samu uz strateško partnerstvo.

Jedan od zaključaka je i povezivanje RMU Banovići i kompanije Soda Šišedžam.

Vlada Tuzlanskog kantona podržava sve dogovorene aktivnosti, koje će se realizovati a koje će unaprijediti privredni razvoj ovog kantona.

Svi akteri sastanka u Banovićima zadovoljni su postignutim dogovorima, jer se njima garantuje kontinuitet prozvodnje rudnika, nove investicije te opstanak radnih mjesta.

(RTVTK)

Pročitajte...