Udruženje “Vive žene” upriličile posjetu kantonalne izvršne i zakonodavne vlasti

Zakonom je propisano da se finansiranje Sigurnih kuća vrši u omjeru 30%:70% kantonalni naspram federalnog nivoa vlasti. Taj procent nikada nije dostignut kada je u pitanju Udruženje Vive žene Tuzla, jer sredstva sa federalnog nivoa izostaju. U ovoj ustanovi, upriličena je posjeta delegacije Vlade i Skupštine TK. Između ostalog predstavljen je 26.ogodišnji rad ovog Centra, ali i ustanovljen plan djelovanja za naredni period. Zajedničkim nastojanjem predstavnici Udruženja i aktuelna kantonalna izvršna i zakonodavna vlast potaknut će više nivoe da preuzmu svoj dio obaveze.

Uruženje „Vive žene“  ostvarile su svoje mjesto u  Kantonalnom budžetu, prije svega, zbog svoje plemenite misije, pomoć ženama žrtvama nasilja.  Problem sa kojim se suočavaju u ovom Udruženju su sredstva sa federalnog nivoa koja izostaju unazad godinama a koja su zakonom propisana. Skupština,  Vlada TK i resorno ministarstvo, u proteklom periodu, intenzivno rade na poboljšanju uslova rada ovog Udruženja.

U kantonalnom bužetu  ove su godine povećana  izdvajanja prema ovom udruženju.

Misija Udruženja je da obezbijede brzu i efikasnu psihosocijalnu pomoć, zaštitu i budu temelj nade za život lišen svake vrste nasilja. Upravo zbog toga imaju veliki značaj za zajednicu ne samo Kantona nego i cijele Federacije,  ističe predsjednik Skupštine Žarko Vujović.

U skladu sa značajem njihovog rada, ali i finasijskim mogućnostima Kantona, zajedničkim djelovanjem, ukazana je prilika za snažniju podršku radu Sigurne kuće. Intencija posjete je potaknuti više nivoe vlasti da preuzmu svoj dio obaveze, što će u daljnjem olakšati i unaprijediti rad Udruženja Vive žene.

 

Pročitajte...