Predstavnički dom odobrio Prijedlog zakona o izbornim jedinicama

Popodnevna, vanredna, sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine okončana je ubrzo po početku jednoglasnim odobravanjem Prijedloga zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Ovom vanrednom zasjedanju nisu prisustvovali poslanici Kluba Hrvatska demokratska zajednica – Hrvatski narodni sabor (HDZ-HNS).

Oni su tokom dana saopćili da neće učestvovati u radu Predstavničkog doma do izjašnjenja Hrvatskog narodnog sabora, budući da je ovo zasjedanje zakazano tek dva i po sata prije naznačenog početka.

Poslanici HDZ-HNS-a smatraju da je to brzo zakazivanje suprotno Poslovniku i dosadašnjoj praksi u Parlamentu, kao i da je najavljeni zakon u suprotnosti s Ustavom BiH, presudom Ustavnog suda BiH koja se odnosi na načela legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, kao i sa Ustavom FBiH.

Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH predložili su po hitnom postupku poslanički klubovi Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost BiH, Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Nasuprot kolegama iz Kluba HDZ-HNS, predlagači tvrde da zakon ima ustavni osnov i da će otkloniti blokade koje su se i dosad pojavljivale u konstituiranju federalnog Doma naroda.

Prije ove sjednice, danas je održana još jedna, također vanredna, a u njenom toku je  Predstavnički dom usvojio, među ostalim aktima, Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom u FBiH.

Šef Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) Ismet Osmanović očekuje da će zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, ako ga odobri i Dom naroda, omogućiti implementaciju rezultata predstojećih oktobarskih izbora te tvrdi da je taj tekst potpuno u zakonskim i ustavnim okvirima.

U izjavi novinarima nakon vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Osmanović naglašava da je Prijedlog  zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH odobren sa 65 glasova zastupnika što je, po njemu, potvrda kvaliteta tog teksta.

Đenan Džonlagić iz DF-a kazao je da će zakon formalno-pravno omogućiti Centralnoj izbornoj komisiji BiH da poslije oktobarskih izbora donese odluku o broju i strukturi delegata u Domu naroda PFBiH, koja će biti u skladu sa Ustavom BiH i Ustavom FBiH.

Tim zakonom će, pojasnio je, svaki  kanton delegirati po jednog predstavnika iz reda konstitutivnih naroda u Dom naroda federalnog Parlamenta, ako ta kantonalna skupština ima izabranog jednog takvog zastupnika.

Damir Mašić iz SDP BiH izrazio je, u ime stranke zadovoljstvo što je na današnjoj sjednici podržan taj prijedlog zakona kojim se, kako je kazao, i suštinski rješava pitanje u odluci Ustavnog suda u predmetu Božo Ljubić.

Evidentno je da zakon, bez sumnje, u skladu sa Ustavom FBiH i sa Izbornim zakonom BiH kojim se propisuje reguliranje te oblasti na entitetskom nivou „ali isto tako i s prethodnim stavovima Venecijanske komisije kad je u pitanju ta regulativa.“

– Imajući u vidu da je HDZ BiH mjesecima blokirao bilo kakvu mogućnost donošenja zajedničkog rješenja, nažalost nismo imali ništa drugo nego riješiti to tamo gdje za to postoji politička volja – naglasio je Mašić. On vjeruje da će u istovjetnom tekstu, taj zakon biti usvojen i u Domu naroda Parlamenta FBiH.